Start van hoofdcontent
nl

Voorproefje Zuiderhavendijk concert: Harpiste speelt voor basisschoolleerlingen

20 juni 2023, 18.14 uur
Door Desi Bootsman · Foto: WEEFF

Leerlingen van groep 6/7 van verschillende basisscholen in Enkhuizen kregen vandaag een unieke kans om te luisteren naar harpiste Oxana Thijssen, die op een zeldzame Erard harp speelt. Dit bijzondere bezoek is een voorproefje van het aankomende Zuiderhavendijk concert volgende maand, dat nieuw leven wordt ingeblazen door een nieuw bestuur, aldus voorzitter Tjamke Roelofs.

Het idee om de harpiste uitleg te laten geven heeft als doel de betrokkenheid van kinderen bij het concert te vergroten en komt van het nieuwe bestuur van het Zuiderhavendijk concert. "Ik vind het geweldig als het publiek verjongt en er meer kinderen komen", vertelt Roelofs.

Bekijk hieronder de reportage van het bezoek van de harpiste. De tekst gaat na de video verder.

Voorheen vond het Zuiderhavendijk concert 's middags plaats, maar dit jaar wordt het speciaal voor de kinderen om zeven uur 's avonds gehouden. "Wij zetten in op muziekeducatie en om zoveel mogelijk kinderen te bereiken, hebben we de basisscholen er ook bij betrokken."

De leerlingen van de basisscholen Pancratius, De Wegwijzer en De Tweemaster gingen langs in de winkel van Frits Janmaat, die bekendstaat om de vleugels van dezelfde Franse muziekinstrumentenmaker uit de negentiende eeuw, Sébastien Erard.

Snaren van darmen

Manou, een leerling van Montessorischool De Wegwijzer, was onder de indruk van de harp. "Ik vond het heel leuk en de muziek is ook heel mooi." Bovendien ontdekte ze een opmerkelijk feitje over de harp. "Ik wist écht niet dat de snaren van darmen zijn gemaakt!", vertelt ze enthousiast.

Voor de zevenentwintigjarige harpiste uit Limburg was het optreden voor kinderen ook een nieuwe ervaring. "Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben. De kinderen waren erg nieuwsgierig naar hoe zo'n instrument werkt en klinkt", vertelt ze. "Hierdoor ga ik zelf ook nadenken over waarom sommige dingen eigenlijk zo zijn", voegt ze lachend toe.

Het Zuiderhavendijk concert vindt plaats op 15 juli in Enkhuizen.