Polder Het Grootslag gaat vanaf 1 juli haar zeshonderdste verjaardag vieren. De polder is nog steeds het voornaamste gebied in Nederland voor de teelt van vollegronds groenten en vooruitstrevende tuinbouw. Het komende jaar belooft veel evenementen met aandacht voor haar lange, rijke geschiedenis en veelzijdige landbouwcultuur.
Om het 600-jarig bestaan te vieren worden er gedurende het gehele jaar evenementen georganiseerd, te beginnen met de officiële opening van het jubileumjaar op 8 juli. Daar zullen niet alleen de burgemeesters van de vier gemeenten waarbinnen de polder valt - Drechterland, Enkhuizen, Stede Broec en Medemblik - aanwezig zijn, maar ook de dijkgraaf van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) Remco Bosma.
"We gaan aandacht besteden aan de polder vanuit allerlei invalshoeken, want ook in onze tijd is Het Grootslag nog steeds van groot belang. Bijvoorbeeld als innovatief glastuinbouwgebied, of als Nederland's belangrijkste leverancier van vollegrondsgroenten. Maar ook als natuur- en recreatiegebied", vertelt Trude Buysman, voorzitter van het Comité 600 jaar Grootslag.
Tekst gaat na de foto verder.
Zeshonderd jaar aan geschiedenis
Precies zeshonderd jaar geleden werd polder en waterschap Het Grootslag officieel opgericht. De veengrond van het poldergebied was gestaag aan het inklinken en bestaande dijken boden, mede door hun deplorabele staat, steeds slechtere bescherming tegen de Zuiderzee.
Tot overmaat van ramp werd het gebied in 1421 getroffen door overstromingen als gevolg van de Sint-Elisabethsvloed. Groot onderhoud en de aanleg van nieuwe dijken en wegen waren noodzakelijk om de kwetsbare landbouwpercelen in het gebied te beschermen; een werk dat collectieve aanpak vergde. Op 1 juli 1423 verleende Hertog Jan van Beieren daarom een vergunning aan de bannen (rechtsgebieden) Enkhuizen, Bovenkarspel, Grootebroek, Lutjebroek, Hoogkarspel, Oudijk en Westwoud. En daarmee werd het oprichting van Het Grootslag officieel bekrachtigd.
Tekst gaat na de foto verder.
Het comité zal vanaf 1 juli aandacht besteden aan de geschiedenis, economie en cultuur van Het Grootslag. "En dat doen we op allerlei manieren. We beginnen met een tentoonstelling, we hebben routes voor fietstochten uitgezet waarlangs ook allerlei informatieborden zijn geplaatst", legt Buysman uit. Verder komen er schuitentochten met gids, en wordt er aandacht besteed aan bijzondere landbouwproducten. "We organiseren ook een braderie. Zelfs met de Kerst hebben we nog allerlei programmapunten, zoals een optocht met feestelijk verlichte tractoren.”
Tekst gaat na de afbeelding verder.
Handen in de 'klai'
Bijzonder is ook dat het comité een boek wil uitbrengen met verhalen en foto’s van de afgelopen 60 jaar. “In die jaren was er een enorme ontwikkeling in technologie. Ze denken dat we nog met onze handen in de klai zitten. Maar wij zijn hightech ondernemers", stelt Buysman. Het comité is daarom opzoek naar verhalen, foto's of andere documenten om die ontwikkeling in kaart te brengen. "We zullen die dan optekenen met behulp Leo Blank, een ervaren journalist en schrijver."
Voor contact en informatie over de evenementen en festiviteiten kunt u terecht op de website van het Comité 600 jaar Grootslag.
Uitzending - 17 juni 2023
Interview van programmamaker Sandra van Leeuwen met Trude Buysman, voorzitter Comité 600 jaar Het Grootslag.