Start van hoofdcontent
nl

Westfries Museum als bijzondere locatie voor optredens Hoornse Stadsfeesten

10 juni 2023, 21.54 uur · Aangepast 11 juni 2023, 14.33 uur
Door Ramon Besseling · Foto: WEEFF

De Hoornse Stadsfeesten in de binnenstad van Hoorn zijn in volle gang. WEEFF doet verslag van het evenement, en spreekt met directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum. In twee van de nu lege zalen worden dit weekend een aantal ligconcerten gehouden, en de Poetry Slam onder leiding van stadsdichter Levi Noë. "De akoestiek is hier eigenlijk altijd ontzettend goed", zegt Geerdink.

Omdat het museum de komende jaren gerenoveerd en uitgebreid wordt, zijn de zalen met alle oude schilderen en andere stukken leeggehaald. Het project heeft echter een jaar vertraging opgelopen, waardoor er besloten is dat het pand gebruikt kan worden voor de Stadsfeesten.

Dat het museum aan de Roode Steen in Hoorn zo'n goede akoestiek heeft, komt volgens de museumdirecteur vanwege de dikke muren en het houten plafond. "Op de een of andere manier is het Westfries Museum eigenlijk een ideale concertzaal", zegt Geerdink. "Het is een gewilde locatie. Met name voor de kleine, akoestische uitvoeringen. Voor versterkte optredens zijn de ruimtes te klein."

Publiek kijkt je niet aan

In de grote Schutterijzaal zijn dit weekend speciale ligconcerten. De bezoekers staan of zitten niet, maar liggen allemaal op een eigen yoga-matje. "Je kunt dan op je rug naar de sfeerverlichte ruimte kijken en de concerten op je in laten werken", licht de directeur toe. "Dat gaat van klassieke pianisten, tot 'ambient'-muziek, tot de Mannen van Stavast. Allerlei verschillende stromingen komen langs."

Bezoekers die al naar het museum zijn geweest noemen het heel sfeervol. Geerdink zegt dat ze het een goede ruimte vinden om geconcentreerd naar de muziek te luisteren. "En het is voor de artiesten ook al weer een bijzondere ervaring om publiek te zien dat je in principe niet aankijkt. Het zou zelfs misschien wel de ultieme beloning voor ze zijn als er mensen in slaap vallen."

Ook de populaire Poetry Slam, onder leiding van stadsdichter Levi Noë is dit jaar teruggekeerd. De gedichten, spoken word en andere creatieve manieren van poëzie worden ook in een zaal van het Westfries Museum gehouden.

Het Westfries Museum in Hoorn is een van de tien locaties waar dit weekend opgetreden wordt. In totaal staan er 120 acts. De Stadsfeesten duren tot en met zondag 11 juni.

Beluister hieronder het hele interview met museumdirecteur Ad Geerdink.