Start van hoofdcontent
nl

Lijnbus duwt auto fietspad op bij zoveelste botsing op beruchte Aalsmeerse rotonde

24 mei 2023, 18.10 uur · Door Jouri Bakker & Celine Sulsters

Acht dagen na het laatste ongeluk op de rotonde van de Burgemeester Kasteleinweg en de Dorpsstraat in Aalsmeer is het weer raak. Ditmaal is er naar verluidt niemand gewond geraakt, wel gebeurde het ongeluk net als vorig week in de ochtendspits én was er een bus bij betrokken. Het is zoveelste ongeluk op deze plek. 

Weer botsing op Aalsmeerse rotonde - Monique de Haas

De schade is vastgelegd door Monique de Haas, die naast de rotonde woont. "Weer heeft een bus een auto van de weg geschept", vertelt ze bij de foto's die ze vlak na het ongeluk maakte.

Ze heeft het ongeluk niet zien gebeuren, maar haar foto's laten er geen misverstand over bestaan: de bus - die bij deze gebruikmaakt van de busbaan die dwars over de rotonde loopt - heeft de auto in de flank geramd en het fietspad opgeduwd. Aan de zijkant van de auto is een flinke deuk te zien. 

Dossier opbouwen

Er zou niemand gewond zijn geraakt, maar dat kan de politie niet bevestigen. Die is namelijk niet ter plaatse geweest, laat De Haas weten. "Ik heb ze nog wel gebeld, maar ze komen niet." Gelet op de regelmaat waarmee de ongelukken gebeuren, vindt ze het vreemd dat de politie niet komt als er geen gewonden zijn gevallen. "Dit is belangrijk voor het dossier"

Bij het ongeluk van vorige week viel wel een gewonde: een fietser werd geschept door een lijnbus van Connexxion die van de Aalsmeerderbrug kwam en de rotonde naderde. Omdat de fietser al op de rotonde reed, had de bus de fietser voorrang moeten verlenen. Ook bussen die de rotonde verlaten, moeten fietsers voorrang geven (let op haaientanden op foto hieronder).

Voor auto's en bussen geldt een andere voorrangssituatie. Zodra een bus dwars over de rotonde rijdt, springen verkeerslichten aan weerszijden van de rotonde op rood, om automobilisten op naderende bussen te attenderen. Soms gaat dat fout, zoals bij dit ongeluk eind maart, al is nog duidelijk of de automobilist van vanochtend ook een rood licht heeft gemist.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht

Naast buurtbewoners trok ook busmaatschappij Connexxion bij de gemeente Aalsmeer over de veiligheid van de rotondes aan de bel. "Aanleiding was dat chauffeurs bij ons hebben gemeld dat er zich regelmatig gevaarlijke situaties voordoen", liet een woordvoerder toen weten. De chauffeurs krijgen sindsdien de aanwijzing mee om er extra voorzichtig te rijden, maar vandaag ging het dus toch weer mis. 

Gesproken over oplossingen

De woordvoerder laat vandaag aan NH weten dat er twee weken geleden een gesprek is geweest tussen Vervoerregio Amsterdam, de gemeente, de provincie en de politie over de situatie. Daar is gesproken over mogelijke oplossingen. Binnenkort wordt Connexxion ook uitgenodigd voor een gesprek om te bespreken, zegt woordvoerder Rick de Vries vandaag tegen NH Nieuws. 

De gemeente vertelde eerder te denken aan oplossingen als drempels en verkeerslichten die pas op groen springen als de bus voldoende vaart heeft geminderd. Een derde mogelijkheid is het opheffen van de busstrook op de rotondes en de bus met het verkeer mee over de rotondes te laten rijden.