Start van hoofdcontent
nl

Hilversum behoort tot tien meest aantrekkelijke steden om te wonen

24 mei 2023, 17.07 uur · Aangepast 25 mei 2023, 10.22 uur · Door Noor van Scherpenzeel

Hilversum behoort tot de meest aantrekkelijke plekken om te wonen. Na Amsterdam, Amstelveen, Leiden, Utrecht én Leidschendam-Voorburg is er geen betere plaats om te vertoeven dan in het Gooise dorp, zegt onderzoeksbureau Atlas Research. 

Vranz van Maaren

Het onderzoeksbureau vergelijkt ieder jaar de 50 grootste gemeenten op zo'n 50 verschillende indicatoren. Ze kijken dan onder andere naar werkgelegenheid, veiligheid, voorzieningen, natuur en cultuur. 

De afgelopen jaren viel Hilversum nog ver buiten de top 10, maar dit jaar heeft Hilversum - met een keurige zesde plek - een enorme inhaalsprint gedaan. Hilversum scoort met name goed op algemene woonaantrekkelijkheid en op bereikbaarheid. Het ligt bijvoorbeeld dichtbij grote steden zoals Amsterdam en Utrecht.

Eerste plek

Helemaal bovenaan de lijst staat de grootste stad van onze provincie: Amsterdam. Andere Noord-Hollandse steden die het goed doen zijn Amstelveen (op 2) en Haarlem (op 9).

Een plaats uit de provincie die het wat minder goed doet is Hoorn, op plek 36. Een onderzoeker van Atlas laat aan NH weten dat dit komt vanwege slechtere bereikbaarheid, weinig voorzieningen en beperkte onderwijsmogelijkheden. 

Helemaal onderaan de lijst staat Emmen uit Drenthe. Zij moeten nog aan de weg timmeren als het gaat om werkgelegenheid en het horeca-aanbod. 

De top 10 aantrekkelijkste steden volgens Atlas voor gemeenten:

1. Amsterdam
2. Amstelveen
3. Leiden
4. Utrecht
5. Leidschendam-Voorburg
6. Hilversum
7. Den Haag
8. Rotterdam
9. Haarlem
10. Delft