Start van hoofdcontent
nl

Bijzondere lezing in Oorlogsmuseum over rol Nederlanders tijdens Spaanse Burgeroorlog

24 mei 2023, 15.09 uur
Door Rob de Greeuw · Foto: WEEFF

In de Jaren '40 bioscoop van het Oorlogsmuseum in Medemblik wordt aankomende vrijdag een bijzondere lezing gehouden. Historicus en doctorandus Rik Vuurmans vertelt dan namelijk met schrijfster Yvonne Scholten over de bijna 700 Nederlanders, die streden tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

De Spaanse Burgeroorlog, die plaatsvond van 1936 tot en met 1939, staat bekend als het voorspel voor de Tweede Wereldoorlog. "De meeste landen probeerden zich afzijdig te houden. Na de Eerste Wereldoorlog stonden ze nog niet zo vriendelijk tegenover elkaar", vertelt Vuurmans.

"In Duitsland en Italië maakte het sentiment de opkomst van extreemrechtse radicale partijen mogelijk. Zowel Mussolini als Hitler zagen in Franco een geestverwant. Zij steunden dan ook ruimhartig de Spaanse Burgeroorlog."

Buitenlanders die in Spanje woonden sloten zich aan bij het verzet tegen de coup. "Dit leidde tot de Internationale Brigades dat vrijwilligers trok uit allerlei landen", aldus Vuurmans. "Ook vluchtelingen uit Duitsland en Italië die dit als een kans zagen om tegen het opkomende fascisme te vechten."

Nederlandse vrijwilligers

Vuurmans heeft uitgezocht wie de ruim 600 Nederlanders waren die zich aansloten bij de Internationale Brigades. Deze biografieën worden verzameld op een website en zullen ook aan bod komen tijdens de lezing in het Oorlogsmuseum. Voorafgaand aan de lezing is er de mogelijkheid in het museum te eten. "Een bijzondere maaltijd", vertelt Vuurmans. "Want het wordt klaargemaakt op de oude veldkeukens die in het museum staan." Voor de lezing zijn nog kaarten verkrijgbaar via de website van het museum.

Uitzending - 20 mei 2023

Rruim 600 Nederlanders sloten zich aan bij de Internationale Brigades die actief waren tijdens de Spaanse Burgeroorlog van 1936 tot 1939. Beluister het gesprek met historicus Rik Vuurmans.