Start van hoofdcontent
nl

Nieuw gedenkbord voor geëxecuteerde verzetshelden in Bussum: "Hun verhalen mogen we nooit vergeten"

3 mei 2023, 15.42 uur · Aangepast 4 mei 2023, 16.37 uur · Door Noor van Scherpenzeel

De P.M.R. Versteeghstraat, het Elise Dammershof en de T.B. Huurmanlaan. Zomaar drie straatnamen van een Bussumse wijk die vlak na de Tweede Wereldoorlog is gebouwd. Wat veel bewoners echter niet weten, is dat de straten vernoemd zijn naar Bussumse verzetshelden, die allemaal op een gruwelijke manier aan hun einde zijn gekomen. Tijd om hun verhalen onder de aandacht te brengen, vond Margreet de Broekert. 

Foto: NH Nieuws / Noor van Scherpenzeel

"Ik wil mezelf geen schouderklopje geven, hoor". Zo bescheiden als Margreet de Broekert van Historische Kring Bussum klinkt, zo groot is haar inzet voor het nieuwe gedenkbord. Het enorme bord toont de gezichten van elf verzetsstrijders met hun persoonlijke verhaal. Allemaal uitgewerkt door De Broekert en vandaag, tijdens de 4 mei-herdenking, voor het eerst getoond. 

Elise Dammers, verzetsstrijder - Foto: Historische kring Bussum

"Elise Dammers bracht voedselbonnen naar onderduikadressen. Ze werd verraden en doodgeknuppeld"

Margreet de Broekert

Toen de wijk in 1948 gebouwd werd, was het al vrij snel duidelijk wat de straatnamen zouden worden: het moest een eerbetoon zijn aan elf Bussumers die hun leven gaven voor de vrijheid. Onder de straatnaamborden stond toentertijd nog uitgelegd waarom de weg naar diegene vernoemd was. Maar dat is er jaren later, bij vernieuwing van de borden, afgehaald. 

Uit angst dat de personen achter deze straatnamen in de vergetelheid zouden raken, werd er in 2020 in de wijk een plaquette opgehangen met korte informatie over deze verzetslieden. Maar die kreeg volgens De Broekert veel te weinig aandacht. "Er moest een groter eerbetoon komen voor de Bussumse helden. En toen kwam ik op het idee van het gedenkbord".

Samen met Reclamebureau Holland, die het ontwerp maakte, en Adriaan Branderhorst, die zorgde voor een akkoord van de gemeente, wist De Broekert het bord te verwezenlijken. 

Gerrit, Herman en Hugo Ruys, verzetsstrijders - Foto: Historische kring Bussum

"Gerrit Ruys en zijn twee zoons Herman en Hugo zaten in het verzet. Ze zijn alle drie, los van elkaar, vermoord"

Margreet de Broekert

De zoektocht naar de verhalen ging niet zonder slag of stoot. "In verschillende boekjes over de Bussumse geschiedenis stonden veel fouten. Zo stond er over Hugo Ruys dat hij op 8 maart geëxecuteerd was op de Waalsdorpervlakte, terwijl hij eigenlijk op 7 maart - te midden van tientallen mensen - op de Dreef in Haarlem is vermoord."

Ook klopte de reden van zijn executie niet.

De archieven ingedoken

De Broekert is diep in de archieven gedoken om de verhalen op ieder feit te controleren. Ze is naar eigen zeggen 'als een terriër' wanneer ze zich ergens aan vastbijt. "De vele fouten zorgde ervoor dat ik er een stuk langer mee bezig ben geweest dan ik had verwacht. Maar het was het allemaal meer dan waard."

Joop Kemper, verzetsstrijder - Foto: Historische kring Bussum

"Joop Kemper was medeoprichter van een verzetsgroep. Zonder enige vorm van proces werd hij in 1943 gefusilleerd"

Margreet de Broekert

Op het bord staan de verhalen van Cor van den Berg, Fokke Bleeker, Jan Bottema, Elise Dammers, Tijmen Huurman, Joop Kemper, Gerrit, Herman en Hugo Ruys, Jan Thijssen en Pierre Versteegh.

Gedenkbord

Voor meer informatie over deze verzetslieden is er ook een QR-code beschikbaar. Het bord is vanaf vandaag te bewonderen in Bussum Zuid, op de hoek van de P.M.R. Versteeghstraat en de Fokke Bleekerstraat.