Start van hoofdcontent
nl

1.400 kinderen rijden laatste tocht bij schaatsbaan de Westfries

18 maart 2023, 18.00 uur · Aangepast 20 maart 2023, 09.27 uur · Door Suzette Nesselaar

Zeker 1.400 kinderen reden vandaag hun laatste ritje op de schaatsbaan in schaatshal de Westfries in Hoorn. Tijdens de jaarlijkse West-Friesland Tocht werd het seizoen feestelijk afgesloten. Eerder dit seizoen was het nog onzeker of de baan überhaupt kon openen door torenhoge energiekosten. "Verdriedubbeld", vertelt Jakko Jan, manager bij OptiSport. Al met al kijkt de organisatie terug op een 'mooi en druk seizoen'.

Tijdens de West-Friesland Tocht rijden kinderen langs tientallen 'dorpen' in de regio. "Op de hele baan zijn verschillende stempelposten verspreid en die representeren allemaal plekken in West-Friesland. Bijvoorbeeld Hoogkarspel, Ursem of Hoorn. Dus het is echt alsof de kinderen een hele tocht door West-Friesland rijden. Er is een heel parcours gemaakt met tunnels en wakken; van alles en nog wat", vertelt trainer Sem van Kersten. "Het is fantastisch, gezellig en altijd een mooie afsluiter van het seizoen."

"De baan is mooi versierd, er is heel veel sfeer en er is een echt dweilorkest bij dit keer", zegt Herman van Hulst, organisator van de tocht.

Hoge energieprijzen

Het is niet vanzelfsprekend dat de schaatsbaan het afgelopen seizoen heeft gedraaid, volgens Jan. De energiekosten van de schaatshal zijn volgens de organisatie namelijk "verdrievoudigd", waardoor het lange tijd onzeker was of de ijsbaan wel zou openen. "Stel nou dat je eerst altijd 2,5 ton kwijt bent aan energiekosten op jaarbasis, dan is dat nu 7,5 ton." De vereniging heeft toen noodgedwongen besloten om de tarieven te verhogen. "Maar daar heb ik gelukkig niemand over horen klagen. Iedereen was vooral blij dat we het afgelopen seizoen alsnog open konden", aldus Jan.

Vanaf 20 maart is de grote baan van de schaatshal definitief dicht, maar het 'zomerijs' - dat in het midden ligt in de hal - blijft tot 26 mei geopend voor onder meer ijshockeyspelers.