Start van hoofdcontent
nl

Hoogste opkomst ooit voor de waterschapsverkiezingen

17 maart 2023, 15.07 uur · Aangepast 18 maart 2023, 15.10 uur
Door Róman Luijks · Foto: WEEFF

Ruim 485.000 Noord-Hollanders brachten op 15 maart 2023 hun stem uit voor het waterschapsbestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het opkomstpercentage van 2023 (54,5%) ligt 2,2% hoger dan in 2019 (52,3%) en is daarmee het hoogste opkomstpercentage voor de waterschapsverkiezingen ooit.

Met 99% van de stemmen geteld ziet de voorlopige uitslag op partijniveau er als volgt uit:Boer Burger Beweging: 6 zetels Groen, Water & Land: 5 zetelsPartij van de Arbeid: 3 zetelsVolkspartij voor Vrijheid en Democratie: 3 zetelsWater Natuurlijk: 2 zetelsPartij voor de Dieren: 2 zetelsBoeren Burgers Waterbelang: 2 zetelsChristen Democratisch Appèl: 1 zetelBelang van Nederland: 1 zetel50Plus: 1 zetel Ook voor de waterschappen is het grootste verschil te zien bij het aantal stemmen voor de BoerBurgerBeweging: zij zijn van 0 naar 6 zetels gegroeid. Waterplatform Groen, Water & Land is daarna de grootste, gevolgd door de PVDA en de VVD.

Wetswijziging aantal geborgde zetels

Geborgde zetels worden bekleed door benoemde vertegenwoordigers (uit o.a. de landbouw en het bedrijfsleven) en zijn dus niet verkiesbaar. Door een wetswijziging over het aantal geborgde zetels, waren er deze verkiezingen drie zetels meer te verdelen dan tijdens de vorige waterschapsverkiezingen. Het aantal geborgde zetels komt hiermee op 4 uit. Het aantal verkiesbare zetels stijgt daarmee van 23 naar 26 zetels.

Definitieve uitslag

De definitieve uitslag wordt vastgesteld door het centraal stembureau op donderdag 23 maart. Deze openbare zitting vindt plaats op het kantoor van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard. Op maandag 27 maart neemt het huidige bestuur afscheid en op woensdag 29 maart is de eerste vergadering van het nieuwe algemeen bestuur. De nieuwe leden leggen dan ook de eed of belofte af. Deze vergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in het kantoor van het hoogheemraadschap aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard.