Start van hoofdcontent
nl

HPV-vaccinatiecampagne in West-Friesland (Deel 1)

17 maart 2023, 16.53 uur · Aangepast 23 maart 2023, 10.12 uur
Door Jesse de Greeuw · Foto: WEEFF

Alle jongeren uit West-Friesland tussen de 18 en 27 jaar hebben een uitnodigingsbrief gehad voor het HPV-vaccin. Jesse de Greeuw (21) uit Zwaag, gaat in deze driedelige serie meer te weten komen over het HPV-virus en onderzoeken of hij zich wil laten vaccineren.

Om eerlijk te zijn lag die brief – nadat ik hem kreeg - al een week ongeopend voor de TV. Maar toen er ook iets op Instagram over de campagne voorbij kwam, besloot ik de brief toch maar te lezen. Er stond dat ik risico liep op het krijgen van kanker. Ik ben gelijk op onderzoek gegaan. Ik wilde meer weten; zowel over het HPV-virus als over het vaccin.

HPV is seksueel overdraagbaar

Mijn onderzoek begon op de site van KWF Kankerbestrijding. HPV (het humaan papillomavirus) is een zeer besmettelijk virus waar verschillende varianten van bestaan. Maar liefst vier van de vijf mensen krijgen het. Meestal door seks met iemand die besmet is. En van een aantal soorten kan je tien tot vijftien jaar na infectie kanker krijgen. Dat gebeurt als het virus verandert in afwijkende cellen die zich daarna weer kunnen ontwikkelen tot kankercellen. Een angstaanjagende gedachte. En gaat vaccinatie tegen het virus dan helpen?

Doelgroep van jongvolwassenen

Om dat uit te vinden ging ik naar de sites van de Gemeentelijke Gezondheidskundige Dienst (GGD) en het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij zijn samen verantwoordelijk voor de vaccinatiecampagne die zich specifiek richt op een doelgroep van jongvolwassenen tussen de achttien en zevenentwintig jaar. Waarom wordt er specifiek een campagne gevoerd voor die doelgroep? De verrassende reden is dat mijn leeftijdsgenoten nauwelijks bekend blijken te zijn met het virus en de gevaarlijke gevolgen ervan. De voorlichtingscampagne is dan ook bedoeld om ons te bereiken en voor te lichten met de slogan: ‘Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker’. Van die soorten is baarmoederhalskanker de bekendste. Maar je kan ook op andere plekken kanker ontwikkelen: in de mond- en keelholte, op de schaamlippen, in de vagina, in de anus en op of in de penis. Dat was schokkend om te lezen, al helemaal omdat het ook nog eens om de edele delen gaat.

Vaccineren lijkt verstandig

Conclusie: de campagne heeft mij bereikt. Vaccineren lijkt verstandig, want voorkomen is beter dan genezen. Maar dat roept meteen de volgende vraag op. Zijn er ook nadelen aan het vaccineren? Ook hier waren de diverse websites een goede bron van informatie. De bijwerkingen zijn dat de plek van de prik een beetje pijnlijk kan worden. Je kunt ook spierpijn krijgen. En last krijgen van buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. Maar dat gaat allemaal weer over na één tot drie dagen. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gevonden. En er zijn geen financiële bijwerkingen; voor de campagne-doelgroep is de vaccinatie gratis.

Wordt vervolgd

Goed. Ik heb nu dus een uitnodiging waarmee ik zelf een afspraak kan plannen. Die is dan meteen voor twee vaccinaties, want je moet wel twee keer aan de bak. Bovendien moet er tussen de twee vaccinaties minimaal vijf maanden tijd zitten. Zal ik het dan maar doen? Ik weet het nog niet. Nu ik al die informatie heb ben ik ook benieuwd naar wat mijn leeftijdsgenootjes uit West-Friesland van de prik vinden. Dus daar gaat mijn onderzoek verder.

Dit verhaal wordt vervolgd.