Start van hoofdcontent
nl

Uithoornse ouders ongerust na 'poging kindontvoering', volgens politie onterecht

16 maart 2023, 17.48 uur · Aangepast 16 maart 2023, 21.15 uur · Door Jouri Bakker & Jessie Eickhoff

Ouders en andere inwoners van Uithoorn zijn bezorgd omdat zij in een bericht op social media hebben gelezen dat is geprobeerd een kind te ontvoeren. De politie stelt hen gerust: na onderzoek is gebleken dat de poging tot ontvoering nooit heeft plaatsgevonden.

Basisschool De Kwikstaart in Uithoorn - Google Streetview

De zorgen namen dinsdag toe, toen een moeder bij basisschool De Kwikstaart had gemeld dat ze bij de school getuige was geweest van een poging om een kind te ontvoeren. De school meldde dit vervolgens bij de politie, die dit tegenover NH Nieuws bevestigt.

Toen de politie eerder deze week ook screenshots van socialmediaposts  onder ogen kreeg waarin ouders wordt opgeroepen alert te zijn op kindontvoerders, werd een onderzoek gestart.

Onrust wegnemen

Uit dat onderzoek blijkt dat het bericht met onjuiste informatie is verspreid door de moeder die ook bij de school had gemeld dat ze een poging tot ontvoering had gezien.

Omdat de informatie onjuist is, zijn zorgen over het risico op ontvoeringen zijn onnodig, benadrukken de politie en de basisschooldirecteur in gesprek met NH Nieuws. Uit camerabeelden van de school is namelijk gebleken dat dinsdag niet is geprobeerd een kind te ontvoeren.

Lees door onder Instagram-post

De politie waarschuwt voor de gevolgen van het delen van onware verhalen op sociale media. Valse informatie zorgt voor onnodige onrust in de samenleving en kan in andere gevallen zelfs leiden tot geweld.

"Gelukkig blijkt het anders in elkaar te zitten"

Uithoornaar

Dat gebeurt vaker, zo zeggen sommige ouders onder de post. "Ik zag dit bericht jaren geleden ook al eens voorbijkomen." Een andere ouder zag het bericht voor het eerst en had haar 'vraagtekens erbij'. 

Een derde geeft toe dat ze niet direct doorhad dat het om een broodjeaapverhaal ging toen ze de waarschuwing op de Instagrampagina van de politie zag. "Ik geloofde het verhaal nog ook hè. Gelukkig is er onderzoek gedaan. Gelukkig blijkt het anders in elkaar te zitten."