Start van hoofdcontent
nl

Opkomst net iets hoger dan vier jaar geleden in West-Friesland

16 maart 2023, 17.10 uur · Aangepast 17 maart 2023, 11.17 uur · Door NH Nieuws/WEEFF

West-Friesland ging gisteren naar de stembus toe. De lange rijen logen er niet om: de opkomst is net iets hoger dan vier jaar geleden. Bij de meeste gemeenten is er een duidelijke stijging te zien. ''Zeker bij de Provinciale Statenverkiezingen is dit een uitzonderlijke situatie'', aldus gemeentesecretaris Erich Dijk van de gemeente Hoorn.

Drukte bij het stembureau - NH Nieuws

BoerBurgerBeweging-partijleider Caroline van der Plas was er in haar overwinningsspeech duidelijk over: haar ''protestpartij'' had niet-stemmers naar de stembus getrokken. In West-Friesland kwam de partij, met lijsttrekker Ingrid de Sain aan het roer, in alle gemeenten als 'grote overwinnaar' uit de bus. "Ongekend. Dit had niemand durven dromen, niemand", aldus de lijststrekker eerder tegen NH Nieuws.

In Drechterland is de BBB, zoals naar verwachting, met 29,2 procent het meest verkozen. De bewoners lieten er geen gras over groeien: zij steunden 'hun' lokale trots. ''Ik vind het erg knap dat Ingrid alles zo goed aanpakt. Ik ga op haar stemmen'', zei dorpsgenoot Nathalie Schothorst vastberaden.  

Toename aantal stemmers

De cijfers zijn duidelijk: gisteren brachten veel West-Friezen hun stem uit. Het percentage ligt zelfs hoger dan in 2019. In gemeente Drechterland was er een lichte groei van 4,2 procent. Hier gingen gisteren 65 procent van de bewoners op pad met hun stempas. 

In Stede Broec ging 58,4 procent naar de stembussen. In 2019 was dit nog 55.5 procent. Ook in Enkhuizen is er sprake van een stijging van 2,9 procent. Hier bracht dit jaar zo'n 58,1 procent hun stem uit. 

In Medemblik is het percentage het meest gestegen. Met 4,8 procent steken zij uit boven de rest van West-Friesland. In 2019 was het percentage 57,1 procent. Vanochtend werd duidelijk dat gisteren 61,9 procent uit deze gemeente hebben gestemd. Ook in Koggenland zijn er veranderingen te zien. Gisteren kwamen 65 procent van de bewoners op de stembussen af. In 2019 was dat iets minder, namelijk 61,1 procent.

Tellers oververmoeid

Niet bij alle stembureaus stonden lange rijen tot ver buiten de deur. Terwijl er in alle gemeenten een stijging is, is dit bij één gemeente niet het geval. Opvallend is dat in Opmeer, in vergelijking tot 2019, minder bewoners zijn gaan stemmen. 

Ook in Hoorn is de tussentijdse opkomst iets lager dan vorig jaar. Hier verscheen tot 21.00 uur 53,1 procent van de bewoners, terwijl dat in 2019 zo'n 53,9 procent was. Vanuit de lokale D66-fractie komen verontrustende geluiden over het stemmen binnen.

Niek Heijne, fractievoorzitter bij D66, heeft dan ook vragen aan het college gesteld in Hoorn. Volgens hem was er een tekort aan vrijwilligers op de stembureaus, waardoor er lange wachtrijen ontstonden. Ook waren er vrijwilligers overspannen en oververmoeid geraakt, omdat ze tot diep in de nacht stemmen moesten tellen.