Start van hoofdcontent
nl

Liveblog: uitslagen waterschapsverkiezingen

16 maart 2023, 12.37 uur · Aangepast 13.36 uur
Door Róman Luijks · Foto: WEEFF

Op het kantoor van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) kwamen vanochtend de verschillende partijen samen voor de verkiezingsuitslagen van de waterschapsverkiezingen. Wij spraken met dijkgraaf Remco Bosma over de resultaten tot nu toe.

Bij de waterschapsverkiezingen kiezen we mensen die op een lijst staan en bij een partij horen. Deze mensen komen na de verkiezingen in het algemeen bestuur terecht. Samen met de dijkgraaf zijn zij verantwoordelijk voor het dagelijkse bestuur van het waterschap.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zorgt ervoor dat onder andere West-Friesland niet overstroomt, dat we genoeg water hebben en dat het water schoon is. Ze maken ook (vaar)wegen veilig. Dit doen zij voor alle gebieden in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal.

Voorlopige uitslag

99% van de stemmen zijn geteld:Boer Burger Beweging: 6 zetels Groen, Water & Land: 5 zetels Partij van de Arbeid: 3 zetels Volkspartij voor Vrijheid en Democratie: 3 zetels Water Natuurlijk: 2 zetels Partij voor de Dieren: 2 zetelsBoeren Burgers Waterbelang: 2 zetelsChristen Democratisch Appèl: 1 zetel50Plus: 1 zetelBelang van Nederland: 1 zetel

Updates

17 maart 202312:21 uurDe grootste verschillen zien we bij de Boeren Burger Beweging (van 0 naar 6 zetels), Partij voor de Dieren (van 0 naar 2 zetels) en bij waterplatform Groen, Water & Land (van 7 naar 5 zetels). De PVDA, Water Natuurlijk, het CDA en 50Plus hebben alle drie een zetel ingeleverd. Het AWP voor water, klimaat en natuur heeft ook een zetel ingeleverd en komt daardoor nu uit op 0 zetels. Belang van Nederland heeft nu wel 1 zetel, in tegenstelling tot 2019. 11:45 uur 99% van de stemmen is geteld en dat maakt de voorlopige uitslag van het algemeen bestuur van het HHNK als volgt: Boer Burger Beweging: 6 zetels Groen, Water & Land: 5 zetels Partij van de Arbeid: 3 zetels Volkspartij voor Vrijheid en Democratie: 3 zetels Water Natuurlijk: 2 zetels Partij voor de Dieren: 2 zetelsBoeren Burgers Waterbelang: 2 zetelsChristen Democratisch Appèl: 1 zetel50Plus: 1 zetelBelang van Nederland: 1 zetel

16 maart 202315:00 uurNog geen 50% van de stemmen zijn geteld, daarom volgt de volgende update morgenochtend rond 11:00 uur.

Op Twitter laat het HHNK weten: ''De uitslagen druppelen binnen. 49% van de stemmen is geteld. In veel gemeenten wordt nog geteld. Morgen einde ochtend komen we met een update.''09:16 uurNaar verwachting zullen vanmiddag rond 16:00 uur 70% van de stemmen geteld zijn. Zodra er meer bekend is, geven wij hier een update.09:00 uurSlechts 30% van de stemmen zijn geteld, dus onderstaande gaat om een voorlopige uitslag:Boer burger beweging: +18,8% (6 zetels) Partij voor de Dieren: 7,4% (2 zetels) Beweging van Nederland: 3,2% (1 zetels) 08:44 uurStart bekendmaking uitslagen waterschapsverkiezingen. Er zijn in totaal 26 zetels te verdelen. Samen met de vier geborgde zetels (benoemde vertegenwoordigers uit o.a. de landbouw en het bedrijfsleven) vormen zij het nieuwe waterschapsbestuur.