Start van hoofdcontent
nl

Een paar uur na de glorieuze zege voert BBB-lijsttrekker Ingrid gewoon de kalfjes

16 maart 2023, 12.24 uur · Aangepast 16 maart 2023, 13.45 uur · Door Michiel Baas

Een paar uur eerder was ze nog de gevierde vrouw op het Provinciehuis in Haarlem, maar om 7 uur 's ochtends zit Ingrid de Sain - lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging (BBB) - 'gewoon' weer aan de keukentafel. Om even later te beginnen aan de dagelijkse routine: kalfjes voeren. Want een knallende verkiezingszege of niet, het werk op de boerderij in Schellinkhout gaat gewoon door. 

Zege of niet: het werk gaat gewoon weer door - NH Nieuws

Nieuwkomer BBB is dé grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, ook in Noord-Holland. Een nek-aan-nekrace met VVD moet bepalen of ze ook daadwerkelijk de grootste partij van de provincie zijn geworden. De partij van De Sain komt uit op 8 of misschien wel 9 zetels. In West-Friesland is de partij sowieso het populairst, blijkt uit de uitslagen. "Ongekend. Dit had niemand durven dromen, niemand."

Emotioneel

Aan de keukentafel daalt het besef van het grote succes langzaam in. Aan de hand van honderden berichtjes die ze kreeg, sinds de exitpolls woensdagavond bekend werden. "Hoe dat is? Indrukwekkend en emotioneel. Dit is wel iets", zegt ze terwijl ze een traantje wegpinkt. "Dat er zoveel mensen op ons hebben gestemd, dat raakt mij." 

De spanning van wekenlang campagnevoeren en op pad zijn, valt van haar af. Veehouder René Staal, melkveehouder uit Zuidermeer, feliciteert haar middels een vrolijk spraakbericht. "Nou Ingrid, dat wordt 'functie elders' voor jou. Op het Provinciehuis!" 

Ingrid bij haar koeien - NH Nieuws / Michiel Baas

Samen met haar man Gerard heeft Ingrid een melkveebedrijf, met zo'n 100 koeien en melkvee. Dochter Lise helpt twee dagen in de week mee. Moeten de koeien afscheid van haar nemen vanwege haar politieke loopbaan? "De komende weken, misschien maanden zal het heel druk zijn om alles in Haarlem rond te krijgen. Hopelijk is het wat rustiger als straks het gras van het land moet, want dan heb ik hier ook mijn werkzaamheden. Als dat niet lukt, dan moeten we iemand inhuren."

Maatschappelijk betrokken

Ingrid is al jaren maatschappelijk en politiek betrokken. Zo maakte ze zich Schellinkhout sterk voor woningbouw voor jongeren en voerde ze in 2019 al actie tegen stikstofregels.

En nu op naar Haarlem, naar het Provinciehuis. Er zal de komende tijd een coalitie moeten worden gesmeed, samen met andere partijen. Nadat de kalfjes zijn gevoerd wacht opnieuw een drukke dag. "Nu gaat het grote feest echt beginnen."