Start van hoofdcontent
nl

Easyjet erkent FNV, stakingen op Schiphol voorlopig van de baan

16 maart 2023, 12.00 uur · Aangepast 16 maart 2023, 15.23 uur · Door Doron Sajet

Het cabinepersoneel van prijsvechter Easyjet ziet af van stakingen in de komende meivakantie op Schiphol. Dat laat vakbond FNV aan NH Nieuws weten. De Britse luchtvaartmaatschappij wilde niets weten van onderhandelingen met de bond, maar is onder druk van stakingsdreigingen gezwicht en erkent FNV voortaan als gesprekspartner. 

Een Airbus A319 van Easyjet op Schiphol - NH Nieuws / Doron Sajet

Easyjet wilde alleen zaken willen doen met de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC), tot woede van FNV die veertig procent van het Easyjet-cabinepersoneel op Schiphol vertegenwoordigt. VNC ging al twee keer akkoord met cao-voorstellen van Easyjet, maar werd beide keren teruggefloten door haar leden. FNV wil dooronderhandelen tot er een akkoord ligt met voldoende loonsverhoging en betere roosters voor stewards en stewardessen van Easyjet.

Een deel van het cabinepersoneel van Easyjet was bereid te gaan staken in de meivakantie, als FNV niet erkend zou worden als gesprekspartner. Easyjet zinspeelde als op het inzetten van buitenlands cabinepersoneel om vluchtverstoringen te voorkomen. Zo ver hoeft het voorlopig niet te komen, maar FNV waarschuwt dat stakingen alsnog mogelijk zijn als Easyjet niet op de looneisen van de bond ingaat.

250 stewards en stewardessen

Easyjet heeft zo'n 250 Nederlandse stewards en stewardessen op Schiphol in dienst. Van hen zijn er 100 lid van FNV. De prijsvechter is na KLM de grootste luchtvaartmaatschappij op Schiphol.