Start van hoofdcontent
nl

Huizen opnieuw om tafel met ongeruste asielzoekers om zorgen weg te nemen

24 januari 2023, 10.45 uur · Aangepast 11.21 uur · Door Sjoerd Stoop

Een grote groep asielzoekers van de Huizer asielboot heeft grote zorgen over hun verdere verblijf in Nederland. Ze zeggen al tijden te wachten op meer duidelijkheid over onder meer het krijgen van een burgerservicenummer, waarmee ze zouden kunnen gaan werken. Ze gaan vandaag op het gemeentehuis een gesprek aan met de gemeente en aan afvaardiging van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Inter Visual Studio / Casper Bunschoten

De asielzoekers verblijven al langere tijd in Nederland en hebben ook een grote kans dat ze een verblijfsvergunning krijgen. Ze hopen vooraf al op een burgerservicenummer. "Met dat burgerservicenummer kunnen ze aan het werk en wat geld verdienen. En als dat niet lukt kunnen ze op z'n minst vrijwilligerswerk doen. Dat willen ze heel graag", vertelt wethouder Karin van Werven op NH Gooi Radio

De mogelijkheid om al vooraf zo'n burgerservicenummer aan te vragen is er, maar de groep asielzoekers zit vol vragen. Ze hebben het COA al meermaals gevraagd hoe ze zo'n nummer aan kunnen vragen, maar het bleef lang stil. 

Protest

Ook toen ze vorige week een medewerker van het COA op bezoek kregen om hun vragen te beantwoorden, werd het allemaal nog niet duidelijk. Ze trokken daarom de stoute schoenen aan en togen al protesterend naar het gemeentehuis. 

"De groep vroeg de gemeente om hulp om hun vragen te beantwoorden", vertelt de wethouder. "We hebben goede contacten met de groep en begrijpen hun onzekerheid."

Dat protest van een week geleden leidt vandaag tot een gesprek op het gemeentehuis, waar naast de wethouder ook een afvaardiging van het COA aanschuift om alle openstaande vragen nu wel te beantwoorden. 

Rust keert terug

De wethouder verwacht dat met dat gesprek de rust op de boot ook terugkeert. 

De asielzoekers wonen al een paar maanden op de asielboot in de haven van Huizen. Dat doen ze nog tot aan het voorjaar. Een week geleden bracht de gemeente nog naar buiten dat alles op de boot op rolletjes verloopt. "Daar staan we ook nog steeds achter. We zijn als gemeente heel tevreden over het reilen en zeilen en ook de vluchtelingen zijn dat. Ze zijn erg blij met de activiteiten en de taallessen. Hun vragen over het burgerservicenummer staan ook los van hoe het gaat op de boot. Daar hebben wij als gemeente ook geen invloed op."