Start van hoofdcontent
nl

Snel van het Russische gas gaan, bijt Gooise gemeenten nu financieel in de kont

25 november 2022, 12.35 uur · Aangepast 25 november 2022, 13.21 uur · Door Redactie 't Gooi

Dat de Gooise gemeenten snel van het Russische gas af zijn gegaan, blijkt helemaal niet zo gunstig uit te vallen. Met de kennis van nu is de overstap naar een andere aardgasleverancier onnodig geweest. Het opzeggen van het Gazprom-contract had achteraf gezien niet gehoeven. Grote nadeel hiervan is dat 't Gooi op veel hogere kosten zijn gejaagd. 

Al snel nadat Rusland de oorlog was begonnen in Oekraïne laaide in 't Gooi de discussie op of het nog wel wenselijk is om Russisch gas af te nemen. "Wij als bestuurders voelden ons na de invasie ongemakkelijk bij het krijgen van Russisch gas", waren de woorden van de Hilversumse wethouder Bart Heller, tevens in regionaal verband verantwoordelijk voor het energiebeleid.

Eensgezind

De eensgezindheid was groot om onder het contract met Gazprom Energy NL uit te komen. Die mogelijkheid was er ook dankzij Europese sanctieregels. Met veel voortvarendheid zijn de Gooise gemeenten dit traject ingegaan.

Dat had als resultaat dat de Gooise gemeenten als eerste konden melden dat zij per 1 oktober met een andere energieleverancier in zee konden gaan. Eind juni kwam de mededeling van de regio dat zij in Greenchoice een nieuwe aanbieder hadden gevonden. Die boodschap leidde tot veel tevredenheid bij de Gooise bestuurders.

Nu een klein half jaar later krabben diezelfde bestuurders zich achter de oren, omdat het speelveld ondertussen veranderd is. Dat blijkt uit een brief die Barbara Boudewijnse, wethouder van Gooise Meren, afgelopen woensdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. 

Dochterondernemingen

In haar schrijven wordt duidelijk dat het overstappen voorbarig is geweest. De Gooise gemeenten hadden in Nederland een deal met een dochteronderneming van het bedrijf, dat op haar beurt weer viel onder een dochteronderneming van de Russische energieleverancier in Duitsland. Nu is dat Duitse bedrijf genationaliseerd, waardoor de Europese sancties meteen van tafel zijn. 

Hoewel dit vorige week pas is bekend gemaakt, waren de plannen al wel even bekend. De Gooise gemeenten hebben eerder dit jaar gehandeld naar de kennis, opdracht en mogelijkheden die er toen waren. In de tussentijd heeft Rob Jetten, minister van Economische Zaken en Klimaat, bepaald dat de Nederlandse gemeenten de contracten met Gazprom niet meer hoeven te ontbinden. Die opdracht heeft hij ingetrokken.

Fikse bedragen

Lekker dan, denken ze nu in 't Gooi, want de gemeenten hebben wel te maken met fiks hogere kosten voor het leveren van aardgas nu zij een nieuw contract hebben gesloten met een andere leverancier. En het gaat niet om lullige bedragen. Gooise Meren is bijvoorbeeld alleen al voor de laatste drie maanden van 2022 bijna 140.000 euro duurder uit. Voor het nieuwe jaar gaat het om een geldsom van zo'n 125.000 euro. 

Dat is alleen Gooise Meren, maar alle gemeenten inclusief de Regio Gooi en Vechtstreek moeten dieper in de buidel tasten. Naar schatting gaat voor het vierde kwartaal en heel 2023 om ongeveer een miljoen euro. Gezien het extra moeten bijleggen, hopen de Gooise gemeenten op compensatie vanuit Den Haag. Gesprekken hierover worden gevoerd.