Start van hoofdcontent
nl

Eerste plan voor regenopvang Larense Brink klaar, eerst voorgelegd aan Laarders

22 september 2022, 14.56 uur · Aangepast 22 september 2022, 15.14 uur · Door Sjoerd Stoop

Laren heeft een eerste plan klaar om de opvang van regenwater op de Brink te regelen. Hard nodig, want als het nu flink regent staan veel Larense straten blank. Toch was er twee jaar geleden erg veel gedoe over de plannen. Nu gaat er echt wat gebeuren, maar niet voordat de Laarders uitgebreid hebben kunnen meepraten. 

NH Nieuws / Ingmar Meijer

Laren werkt hard om het dorp 'regenklaar' te maken. Dat gebeurt nadat het dorp de afgelopen jaren na extreme regenval vaak blank stond. Het riool kan het vele regenwater simpelweg niet aan. Veel huizen worden momenteel al afgekoppeld van het riool, zodat het vele regenwater niet meteen het riool in stroomt.

Een ander groot deel van het plan vormt de opvang van regenwater op de Brink, in het centrum van Laren. Daar was twee jaar geleden echter veel om te doen.

Volgens het eerste plan zou er een soort grote kuil worden gegraven om regenwater op te vangen. Daar moesten tientallen bomen voor worden gekapt, waardoor de voor veel Laarders geliefde Brink onherstelbaar zou veranderen. 

Tekst loopt door

Verbeterd plan

De storm aan kritiek leidde er toe dat het plan uiteindelijk van tafel werd geveegd. Een paar maanden volgde een verbeterd plan dat op meer steun kon rekenen. Vooral omdat de Larense Brink grotendeels blijft zoals het is. Dat kan doordat er een waterberging moet komen ónder de vijver van de Brink.

Laren heeft nu een eerste ontwerp klaar voor de plannen. Dat wordt straks voorgelegd aan de Laarders. Bewoners mogen gedachten over het plan kenbaar maken, zodat het helemaal naar wens kan worden aangepast. Dat gebeurt stap voor stap. Uiteindelijk moet er een ontwerp liggen waar veel draagvlak voor is. Dat moet nog dit jaar rond zijn.