Start van hoofdcontent
nl

Energiecoaches helpen inwoners hun huis energieneutraal te maken

21 september 2022, 10.01 uur
Door NH Nieuws/WEEFF · Foto: Weeff

Ongeveer twee jaar geleden is Zonnecoöperatie West-Friesland gestart met de ontwikkeling van een zonnepark in Zwaagdijk-West dat volgens planning in 2024 gereed zal zijn. "Sinds eind vorig jaar worden omwonenden geïnformeerd zodat ze mee kunnen doen", vertelt Rein van Straten. De coöperatie geeft hiervoor zonnecertificaten uit.

Projectontwikkelaars, de provincie, gemeente Medemblik, de dorpsraden en stichting De Cromme Leeck zijn betrokken bij het project. "Dat zijn langdurige processen. Dat blijkt ook wel want we hebben nog twee jaar te gaan voordat iemand feestelijk de knop om kan draaien en er licht komt." Het ideaal van groene stroom door en voor West-Friezen komt echter wel steeds dichterbij.

Deze maand is de coöperatie ook het project Warm Medemblik gestart: vrijwilligers die opgeleid tot energiecoaches de inwoners helpen hun huis energieneutraal te maken. "Dit is actueel nu de tarieven van gas en elektra hoog zijn." Het is de bedoeling dat volgend jaar in de andere West-Friese gemeenten vergelijkbare projecten worden opgestart. Zonnecoöperatie West-Friesland streeft hiervoor naar een groep van 150 energiecoaches voor de regio.