Start van hoofdcontent
nl

Hoornse ijsverenigingen blij met heropening De Westfries: "Anders definitieve sluiting"

20 september 2022, 16.34 uur · Aangepast 21 september 2022, 18.27 uur · Door Ramon Besseling

Blijdschap en opluchting bij verschillende ijsverenigingen in Hoorn. De gemeente komt ijsbaan De Westfries financieel tegemoet, waardoor die komende maand heropend kan worden. "We sprongen een gat in de lucht toen we het goede nieuws hoorden", zegt Gerrit Bakker, organisator van marathonwedstrijden in Hoorn.

NH Nieuws

De gemeente Hoorn maakte gisteren bekend dat ze de Westfries tegemoet willen komen, door betaling van de huur uit te stellen. Hiermee komt er een einde aan de onzekerheid, want vanwege een extra hoge kostenpost zag het er naar uit dat de ijsbaan volgende maand gesloten moest blijven.

Eva Rusman, regiomanager bij Optisport die de ijsbaan beheert, noemt het besluit van de gemeente 'fantastisch'. "We zijn heel blij met de financiële tegemoetkoming", laat zij weten. "Ook voor alle schaatsers en verenigingen die hier graag naartoe komen."

Blij voor schaatsers

Dat de ijsbaan volgende maand heropend wordt, is ook goed ontvangen bij de Blue Mountain Cougars, een ijshockeyvereniging in Hoorn. Voorzitter Jeroen Klappe vertelt aan NH Nieuws heel blij te zijn dat het seizoen gewoon kan beginnen, aangezien hun teams twee keer per week op de ijsbaan trainen.

"We kunnen direct per oktober starten. Het is mooi dat onze leden nu duidelijkheid hebben. Een week geleden hoorden we pas van de sluiting. Dan ga je kijken wat je uit kunt stellen om geen kosten te hoeven maken. Nadat de heropening bekend werd, hebben wij het direct naar onze leden gecommuniceerd."

Gerrit Bakker, die marathonwedstrijden organiseert op de Westfries, is opgelucht over de heropening. "We sprongen een gat in de lucht toen we het hoorden", laat hij weten. "Moet je je voorstellen dat ze eerst twee coronajaren achter de rug hebben en dan dit... Ik denk dat veel mensen dan waren afgehaakt. Ik vermoed dat de ijsbaan dan helemaal niet meer geopend had kunnen worden. Dan was het einde verhaal geweest, denk ik."

Op vrijdag 14 oktober worden de eerste baanwedstrijden gehouden. Een maand later volgt de eerste landelijke marathon. "Wij zijn heel blij, ook voor de wedstrijdrijders", aldus Bakker. "Je hebt nu zekerheid. De eerstvolgende vergadering van het bestuur staat al gepland."

Ook Amsterdam opgelucht

Niet alleen in Hoorn, maar ook in Amsterdam is met grote opluchting gereageerd op de heropening van de ijsbaan. De Studenten IJshockey Vereniging Thor heeft voor het nieuwe seizoen tijdsloten op de ijsbaan ingekocht, zodat ze alle teams hier kunnen laten trainen.

Ook kunnen ze dankzij de extra tijdsloten een nieuw team inschrijven. De bedoeling is dat het nieuwe team op 2 oktober aan het seizoen begint.