Start van hoofdcontent

Weeff

NL
V

Gemeenteraadsleden Hoorn roepen politiek op om Voedselbank financieel te steunen

19 september 2022, 13.39 uur · Aangepast 20 september 2022, 14.03 uur · Door Ramon Besseling

Het regent aanmeldingen bij de Voedselbank in West-Friesland, die door de inflatie en hoge energieprijzen kampt met een fikse stijging van het aantal aanvragen voor een voedselpakket. Zeven Hoornse gemeenteraadsleden hebben daarom een brief aan het college geschreven, waarin zij de gemeenten oproepen steun te bieden en met de Voedselbank in gesprek te gaan om de problemen op te lossen.

NH Nieuws

"We zien de laatste tijd een stijgende lijn in het aantal aanvragen voor een pakket", vertelt Han Neef van de Voedselbank in West-Friesland. "Momenteel verzorgen we pakketten voor 130 gezinnen in de regio, wat al twintig procent hoger ligt ten opzichte van januari. Met de veranderde norm verwachten we dat dit aantal verder gaat stijgen."

Iedere dag kloppen er nieuwe gezinnen aan bij de Voedselbank, waarbij er op één dag zelfs tien nieuwe aanmeldingen binnenkwamen. Al die aanvragen worden behandeld, waarna ze uitgenodigd worden voor een intakegesprek.

Kleinere pakketten

Door de stijging van het aantal aanvragen voor een voedselpakket en de hogere prijzen moet de Voedselbank haar pakketten kleiner maken om aan de vraag te kunnen voldoen. "Als je 130 gezinnen hulp biedt moet je bijvoorbeeld ook 130 pakken koffie hebben", zegt Neef. "Nu het aantal pakketten stijgt, hebben wij dus meer voorraad nodig."

Niet alleen kampt de Voedselbank met een stijging van het aantal aanvragen, ook het aanbod om de pakketten mee te vullen is de laatste tijd minder geworden. Dit komt omdat er minder overgehouden wordt door bijvoorbeeld supermarkten. 

"Daarin zijn we ook een belangrijke sponsor met de Deen kwijtgeraakt", vertelt Neef. "Meer klanten betekent meer producten, en dat betekent dat ons magazijn sneller leeg raakt. We moeten kijken op welke manier we dit kunnen oplossen."

Brief aan Hoorns college

Daarom heeft de politiek in Hoorn (CU, PvdA, Sociaal Hoorn, Liberaal Hoorn, Fractie Tonnaer en DRP) onlangs een brief geschreven aan het college. Zij stellen dat de Voedselbank het aantal aanvragen nauwelijks meer aankan.

"Onze fracties maken zich daarover grote zorgen", zo valt te lezen in de brief. "De gemeenten in West-Friesland zullen de Voedselbank hulp moeten bieden om dit groeiende probleem op te lossen."

Quote

"Voorkomen moet worden dat noodlijdende inwoners de komende winter niet fatsoenlijk kunnen eten"

zeven gemeenteraadsleden in brief aan Hoorns college

Met financiële hulp van de West-Friese gemeenten moet het mogelijk zijn voor de Voedselbank om de tekorten zelf aan te vullen, menen de fracties. Daarnaast kunnen er met de steun extra levensmiddelen worden aangeschaft. "Bij voorkeur bij West-Friese boeren en bedrijven. Zo kan de Voedselbank gezonde voedselpakketten blijven leveren aan West-Friese inwoners die het hard nodig hebben."

De fracties vragen het college om spoedig in overleg te gaan met de Voedselbank en de andere zes West-Friese gemeenten. "Voorkomen moet worden dat noodlijdende inwoners de komende winter niet fatsoenlijk kunnen eten."