Start van hoofdcontent
nl

Deze oud-medewerkers van de Deen moesten na sluiting van de supermarkt 'ontdenen'

15 september 2022, 16.47 uur · Aangepast 15 september 2022, 19.38 uur · Door Marije de Nijs

Het is een jaar geleden dat Deen zijn eerste winkels sloot, nadat het bedrijf was verkocht aan drie andere supermarktketens. Maar wat is er na een jaar nog over van de herinneringen aan dit West-Friese bedrijf? NH Nieuws kijkt deze week elke dag terug naar de verdwenen supermarkt. Vandaag met drie oud-werknemers. 

Werknemers Deen

"31 december vorig jaar was mijn laatste werkdag", vertelt oud-directeur Leendert van Eck. "En dan moet je Deen toch achter je laten, 'ontdenen.'" Van Eck ging na de hectische periode van corona en overname niet gelijk op zoek naar een nieuwe baan.

Sinds juni ging hij aan de slag bij een Friese supermarktketen. "Dan zit de Deen nog wel in je. Als ik dan wat vertelde bij mijn nieuwe baan, dan zei ik in mijn enthousiasme wel eens: 'Ik vind het erg leuk om bij de Deen te werken.'"

"Je normale boodschappenroutine is dan toch opeens weg"

Marianna groen, oud-medewerker deen

Marianna Groen werkte 27 jaar voor de Deen. Eerst op de bloemenafdeling, daarna in het distributiecentrum. Ook zij moest behoorlijk 'ontdenen' nadat het distributiecentrum werd overgenomen door de Albert Heijn. "Bij de Deen ging toch alles wat anders. Dus dat was wennen."

Ze wordt nog vaak aan haar oude werkgever herinnert: "We kregen van de week nieuwe handel binnen en daar stond nog op: Deen-distributiecentrum. Ook gebruiken we nog karren van de Deen. Dus die komen steeds nog voorbij."

Ook oud-directeur Van Eck mist de supermarkt, vooral als klant: "De klantvriendelijkheid en ook bepaalde boodschappen, zoals de vleeswaren. Je normale boodschappenroutine is  ineens weg." Marianna herkent dit: "Ik doe nu bij de boodschappen bij de Albert Heijn, en ook daar heb ik weer mijn weggetjes gevonden."

Door het vuur

Als oud-directeur is Van Eck blij dat het meeste personeel goed is achtergelaten."Natuurlijk hebben sommige mensen inmiddels een andere baan. Maar we horen ook dat oud-werknemers blij zijn bij de nieuwe supermarktketen." Van Eck heeft het idee dat iedereen uiteindelijk ergens zijn plekje heeft gevonden. "En dat was voor de familie Deen alswel de leiding erg belangrijk. Daar hebben we hard voor gewerkt."

"Als het even niet goed ging,  dan gingen ze altijd het gesprek met je aan: om te kijken waar het probleem zat en of ze konden helpen"

MARIANNA GROEN, OUD-MEDEWERKER DEEN

Marianna vertelt dat het bedrijf, maar ook de eigenaar van Deen door het vuur ging voor zijn personeel.  "Ik ben acht jaar terug gescheiden en toen heb ik een huis kunnen huren via de Deen. De handtekening van meneer Deen staat nog altijd op het huurcontract." Dat is niet alles: "Als het even niet goed ging, hadden ze altijd tijd voor een praatje: om te kijken waar het probleem zat en of ze konden helpen. Dat is me bijgebleven."

Familiegevoel

Ook Pien Fluiter uit Grootebroek herkent dit gevoel. Ze heeft twee jaar bij de Deen in Enkhuizen gewerkt. "Deen was heel erg een familie. Het bedrijf was altijd bezig met het personeel. Het ging niet alleen om de omzet of de klant, maar ook of een werknemer het naar de zin had."

"Het ging niet alleen om de omzet of de klant, maar ook of een werknemer het naar zijn zin had"

leendert van eck, oud-directeur deen

Het hoogtepunt van het jaar bij de Deen was de winkelwedstrijd. Pien herinnert zich dat nog goed: Iedere winkel zorgde ervoor dat alle hoekjes werden schoongemaakt, en alles uit de kast werd getrokken om te winnen." Ook Van Eck kijk daar met genoegen op terug. "Het was bij personeel echt een begrip. We eindigen met een mooi feestje. En iedereen was altijd megatrots op zijn of haar team."

Wat de Deen echt kenmerkte? Van Eck: "De typische Deen-producten, zoals het West-Friese brood, de rosbief, maar ook de zelfgemaakte worstjes. Maar vooral de vriendelijkheid van het personeel." Iets wat Pien beaamt: "Zoveel leuke vriendschappen aan over gehouden. Het was echt altijd thuiskomen."