Traditiegetrouw, zoals het hoort te zijn. Na maanden van voorbereiding en geheimhouding 'regende' het vandaag weer lintjes, zo ook in West-Friesland. Maar liefst 44 West-Friezen werden dit jaar door hun burgemeester en naasten in het zonnetje gezet. Waarom? Als blijk van waardering voor hun maatschappelijke bijdragen en werk.
Van de 44 West-Friezen die tijdens de traditionele lintjesregen in het zonnetje werden gezet, werden vijf van hen verrast met een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Eén werd zelfs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, een zeer hoge onderscheiding. Ook werden er drie echtparen in Spanbroek, Hoorn en Hoogkarspel beloond voor hun harde werk, net als vorig jaar. Een overzicht van NH Nieuws:
Opmeer
In Opmeer vallen de lintjes in Spanbroek, waar drie bewoners worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ze worden thuis opgehaald met de koets, want de lintjes voor Jan en Els Verbruggen en Jos Konijn worden er niet zomaar opgespeld.
Jan Verbruggen was pastor van meerdere rooms-katholieke parochies. Tijdens zijn werk werd hij altijd bijgestaan door zijn echtgenote, Els. Want zelfs na het emeritaat van Jan, waar hij - ondanks zijn ’pensioen’ - zich bezighield met de Franciscaanse Beweging in Nederland en parochies in De Weere en Spanbroek, bleven ze zich samen inspannen. Ook deed hij de mantelzorg voor de inmiddels overleden pastoor Piet Hoogenboom, die vorig jaar overleed aan corona.
Jos Konijn zet zich al sinds de jaren '80 actief in voor basisschool Bonifatius, tennisvereniging Hoog-Op en het Music Gala, georganiseerd door muziekvereniging Erato. Ook is hij voorzitter van 't Kerkhuys, een laatgotische kerk in Spanbroek.
Koggenland
Ook Koggenland is niet gespaard gebleven. Maar liefst drie bewoners ontvingen een lintje van burgemeester Monique Bonsen. Trudy Komen uit Obdam en Maria van Ginkel uit Ursem werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Cor Grooteman uit Avenhorn werd tot ridder 'geslagen'.
Burgemeester Monique Bonsen had dan ook lovende woorden: "Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk voor de samenhang in onze dorpen en zij verzetten ongelofelijk veel werk", zegt ze.
De 75-jarige Cor Grooteman heeft zich bijna 40 jaar ingezet als bestuurslid, penningmeester en sponsorwerver voor de Westerkoggeflora, de welbekende bloemenshow. De laatste editie stond in het teken van Tulpen, de kunst van Koggenland. Hij wordt omschreven als een sociaal vaardig en maatschappelijk betrokken persoon, een verbinder.
Trudy Komen uit Obdam (62) is al meer dan 18 jaar een gedreven vrijwilliger. Zij zette zich onder meer in als coördinator voor het Rode Kruis. Ook ging ze elk jaar als collectant de straat op voor negen goede doelen, waaronder het Reumafonds, MS fonds, Jongeren voor Afrika en Prinses Beatrixfonds. Als vrijwilliger voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bracht ze asielzoekers taalbeheersing bij.
Maria van Ginkel (70) uit Ursem zet zich sinds 1997 in als voorzitter van de EHBO-vereniging in Ursem. Sinds 2013 is zij actief als consulent voor Het Oranje Kruis, waarbij zij de kwaliteit van de EHBO-examens bewaakt. Ook geeft de Ursemmer sinds 2000 op twee basisscholen praktijkles voor groepachters.
Enkhuizen
De Westerkerk in Enkhuizen vormde het decor voor de uitreiking van de Lintjesregen. Mevrouw Cornelia Schuijt-van Duijn, en de heren Geert Boogaard, Robert Feller en Derrick Stomp werden vanochtend benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De vier kregen de versierselen opgespeld door burgemeester Eduard van Zuijlen. Maar waarom?
Cornelia Schuijt is al sinds 2000 actief binnen de Nationale Vereniging de Zonnebloem, een zorginstelling. In veertien jaar tijd heeft ze zo'n 25 vaarvakanties en uitstapjes georganiseerd, voor langdurig zieken, lichamelijk gehandicapten en hulpbehoevende ouderen. De Enkhuizer wordt omschreven als 'een duizendpoot waar elke afdeling van droomt'.
Geert Boogaard is erg betrokken binnen de kerkelijke gemeenschap. Zo was hij voorzitter van de kerkenraad en het college van Kerkvoogden. Ook was Boogaard veel te vinden op het terrein van voetbalvereniging Dindua. Er kan een hele waslijst worden opgesteld: hij zorgt ervoor dat de velden klip en klaar zijn voor de wedstrijden, houdt de kleedkamers schoon, zorgt voor onderhoud en reparaties van het clubgebouw.
Robert Feller is al meer dan 16 jaar de spil in de Enkhuizer harddraverij. Hier beheert en onderhoudt hij het reclamemateriaal, zorgt hij voor voldoende sponsoren en verzorgt hij de complete catering voor die ene dag. Ook was Feller betrokken bij de organisatie van Koningsdag in Enkhuizen.
Derrick Stromp was 12 jaar lang raadslid in Enkhuizen. Ook was hij plaatsvervangend voorzitter in zijn laatste raadsperiode.
Drechterland
In Drechterland werden acht inwoners Koninklijk onderscheiden. Annemarie Sjerps-Feller, Abraham Sluis, Look Kroen, Bram Sluis, Koos Schipper, Marianne Hof-Botman, Wim Reus, en André en Ellen Krieckaert werden door burgemeester Michiel Pijl in het zonnetje gezet voor hun grote verdienste voor de gemeenschap. Hiervoor verdienden zij een koninklijk lintje, een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Annemarie Sjerps-Feller uit Oosterleek wordt gezien als 'een verbindster' in het dorp. Ze geeft aandacht, hulp en ondersteuning aan dorpsgenoten die ziek, eenzaam en bejaard zijn. Mede door haar zorg konden enkele alleenstaande ouderen tot het einde van hun leven in hun huis blijven wonen. Ook zet zij zich in voor de leefbaarheid van het dorp. Voor haar verdiensten is de Oosterleeker in 2020 zelfs nog uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar.
Loek Kroon is vrijwilliger bij SKIK, een educatieve kinderboerderij in Hoogkarspel. Hij was dagelijks aanwezig bij de aanleg van de kinderboerderij en zette meerdere dierenhokken en speeltoestellen in elkaar. Hij breidde ook de kantine uit en draagt zorg voor het
onderhoud, het schilderen en repareren van de hokken, hekwerken en speeltoestellen.
Stede Broec
In Stede Broec werden vijf bewoners Koninklijk onderscheiden. Karin Brinkkemper, Annie van der Gulik, Dirk Rood, Jos de Koning en Marry de Ridder werden door burgemeester Ronald Wortelboer in het zonnetje gezet voor hun grote verdienste voor de gemeenschap. Hiervoor verdienden zij een koninklijk lintje, een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Annie van der Gulik was jarenlang actief als secretaris en bestuurslid voor de Sint Nicolaas Parochie in Lutjebroek, waar ze 40 jaar geleden begon als leidster in de kindernevendienst. Daarna bereidde ze als letrice de gezinsvieringen in de kerk voor en was ze lid van de Catechese en bloemschikgroep. "Met haar heldere, warme stem was dit een hele mooie aanwinst."
Jos de Koning heeft volleybalvereniging Simokos in Bovenkarspel weer op de kaart gezet. Zijn actieve rol van besturen heeft bijgedragen aan de groei en bloei van de vereniging. Zo is hij bestuurslid, trainer en scheidsrechter.
Dorpsgenoot Karin Brinkkemper bekleedt al sinds de jaren '80 meerdere bestuursfuncties binnen Tafeltennisvereniging De Treffers. Maar daar komt nu een einde aan: als oud-voorzitter stopt hij ermee. "Ze heeft vaak oog voor het lief en leed van een ander, waarbij ze zelf op de achtergrond blijft", vertelt een medebestuurslid.
Dirk Rood uit Grootebroek is een trainer in hart en nieren, door iedereen geliefd. Hij is zelfs uitgegroeid tot boegbeeld. Zo komen er bijvoorbeeld elke woensdagavond zo'n 50 leden zijn training bijwonen, met aan het einde een applaus. Hij was onder meer trainer bij Streker Atletiek Vereniging, Streker Survival Vereniging en De Zouaven.
Marry de Ridder is 12 jaar lang voorzitter geweest van De Zonnebloem in Grootebroek. "Marry was een graag geziene bezoekster bij de mensen en als bestuur merkten we al snel dat ze haar verantwoording serieus oppakte."
Hoorn
In Hoorn regende het lintjes. Maar liefst 13 bewoners werden verrast. De gedecoreerden werden met een smoesje naar het Statenlogement gelokt, waar ze in een zaal met familie en vrienden de versierselen opgespeld kregen van burgemeester Jan Nieuwenburg. De gelukkigen zijn: Rijk en Marjan van Bennekom, Anita Eijken, Frans Hoek, Jelke Jacobi, Fred van der Kooij, Margot Kuiper, Cor Lakeman, Karmen Read, Ben Takken, Hans Timmerman en Constant Teunen en Sonja Wonder.
Jelke Jacobi werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Die kreeg hij opgespeld vanwege zijn verdiensten als specialistisch inspecteur bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waar hij een grote rol speelde in de bestrijding van criminaliteit in de logistieke sector.
Frans Hoek is de enige uit West-Friesland die dit jaar werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, een zeer hoge onderscheiding. Vanwege zijn carrière en verdiensten als keeperstrainer en technisch adviseur bij de Japanse voetbalbond, heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het keepersvak. Hoek wordt gezien als een internationaal fenomeen, die aan de slag ging bij Ajax, FC Barcelona, Bayern München en het Nederlands elftal.
Medemblik
De jaarlijkse Lintjesregen in Medemblik viel dit jaar voor acht bewoners. Zes werden door het kapittel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en twee tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Frank Streng bezocht de gedecoreerden thuis, waar hij de versierselen persoonlijk opspeldden. De gelukkigen zijn: Jan Verbeek, Johan Bos, Jos Mathot, Peter van der Molen, Tini Sierkstra, Victor Kersten, Henk Kerkhof en Edo van Hurk.
Hans Kerkhof uit Benningbroek (92) schreef twee boeken: 'Dag meneer, koud hè, buiten' en 'De Tech'. De ene ging over het leven op zee, de ander over het voortbestaan van technisch onderwijs. In 2000 stelde hij zich tot doel om het graf van de gefusilleerde Oranje Vrijbuiters - een verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog - in Utrecht in ere te herstellen.
Edo van Hurk (65) uit Andijk werd als 'pionier' een ervaren en succesvol politieonderhandelaar voor kapers, ontvoerders of mensen met suïcidale gedachten. Van Hurk zorgde naast het onderhandelen voor de begeleiding van de slachtoffers en familie. Zijn inzet was van
onschatbare waarde in de provincie Noord-Holland.
Victor Kersten (64) uit Wervershoof is een metselaar in hart en nieren. Bijna 40 jaar lang maakt hij zich hard voor het behoud van cultureel erfgoed bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.