Start van hoofdcontent
nl

Leerlingen Martinuscollege koken voor gasten in opleidingsrestaurant De Mantel

14 oktober 2025, 12.37 uur
Door Daphne Kooy · Foto: Streekomroep_West-Friesland

Derde- en vierdejaars leerlingen van het Martinuscollege koken in opleidingsrestaurant De Mantel in Grootebroek. Dit zijn vmbo-leerlingen die hebben gekozen voor de richting Horeca, Bakkerij en Recreatie. Volgens docent Johan Bos is het koken en serveren voor gasten is een cruciaal onderdeel van hun leerproces.

De leerlingen doen alles zelf: sommigen staan in de keuken, anderen lopen in de bediening. Allemaal onder toeziend oog van ervaren leraren. "De leerlingen zijn vooraf altijd zenuwachtig. Ze willen dat alles meteen perfect gaat en zijn bang om fouten te maken", vertelt Bos.

Maar fouten maken mag in het opleidingsrestaurant. "Het gaat erom hoe je ermee omgaat en hoe je je herpakt. Als ze dat leren, worden ze veel zelfverzekerder en zie je ze echt groeien in hun vak."

Leerlingen serveren driegangen menu's uit

Er is bewust gekozen om de eerste en laatste weken alleen familie en bekenden uit te nodigen in het restaurant. "Ze kunnen dan eerst zien waar de leerlingen aan het begin staan", vertelt docent Bos. "Later zien ze de groei en progressie die de leerlingen gemaakt hebben."

De rest van de weken kan iedereen een tafeltje reserveren. Dat kan op maandag, woensdag- en donderdagavonden. Één avond meer dan vorige jaren, omdat er een klas bij is gekomen. Het restaurant is om de week open voor gasten. In de weken dat ze niet open zijn, leren leerlingen nieuwe technieken en vaardigheden.

De leerlingen serveren gevarieerde driegangen menu's, bereid met lokale en seizoensgebonden producten. "Je moet er wel heen gaan met de gedachte dat het een leeromgeving is", zegt Bos. "Een drup op de rand van een bord ontkom je soms niet aan."