Start van hoofdcontent
nl

Koken met Kok: waar zijn de palingen gebleven?

27 september 2025, 11.30 uur · Aangepast 12.40 uur · Door Stephan Roest

De ene na de andere fuik komt leeg boven. Het is ook een beetje druilerig weer op de Westeinderplas bij Aalsmeer. Aalvisser Theo Rekelhof is teleurgesteld, maar niet echt verbaasd. "Ik vis al 35 jaar hier op de plas en nog steeds kan ik niet voorspellen waar en wanneer de paling zich laat vangen." Gelukkig hebben we geluk bij de laatste twee fuiken en vangen we paling om te roken.

Foto: NH Media

Samen met witlof die we halen bij Hero Stam in Opperdoes maakt Pieter een frisse salade.

"Het ziet er straks een beetje fancy uit, maar geloof me: het is niet alleen een mooi plaatje. Witlof en gerookte paling gaan heel goed samen met een beetje friszoete appel. Ik maak daar een vinaigrette bij die ook wat zuur aan het gerecht geeft."

Wil je weten wat het geheim is van een goede vinaigrette? Bekijk bovenstaande video.

Paling met witlof en appel - Foto: NH Media

Witlofsalade met paling en appel

Ingrediënten:

2 stronken witlof
2 paling filets
1 appel (friszoet van smaak)
Een paar walnoten
Klein bosje radijzen
Paar takjes bieslook
1 eetlepel wittewijnazijn
1 eetlepel franse mosterd
3 eetlepels zonnebloemolie
peper, zout en suiker

Maak de vinaigrette door de azijn en mosterd te mengen in een kom en daarna druppelsgewijs de zonnebloemolie erbij te doen terwijl je blijft roeren. Zet apart.

Snij en was de witlof (goed uitlekken!) en doe bij de vinaigrette in de kom, meng goed door. Breng eventueel op smaak met suiker, peper en zout naar keuze. Laat even staan.

Snij de appel in reepjes, de radijzen in partjes en de palingfilets in mooie stukjes. Snij de bieslook zo fijn mogelijk en breek de walnoten met de hand in kleine stukjes.  

Maak dan het bord op door te beginnen met de witlof, daar de appel, paling en radijs overheen. Maak af met de bieslook en walnoot.

Eet smakelijk!

Een fris feestje op je bord. - Foto: NH Media