Start van hoofdcontent
nl

Zijn grote kermisborrels een vloek of een zegen voor horeca? "Het is een stuk professioneler"

8 september 2025, 16.06 uur
Door Ramon Besseling · Foto: Streekomroep_West-Friesland

Als je in West-Friesland aan kermis denkt, gaan de gedachten al snel naar de vele borrels die worden gehouden. Sommigen groeiden uit tot heuse festivals, anderen blijven kleinschaliger. Maar in hoeverre hebben borrels invloed op omzet van de horeca, en zijn ze daarom een vloek of een zegen?

De traditie van kermisborrels hoort bij het grote saamhorigheidsgevoel in de regio, stelt Renee Jong van het kermiscomité in Lutjebroek. Samen met zijn zwager Arjan organiseerde hij vorige week nog een borrel voor zo'n 50 vrienden en familieleden. "De mensen zijn heel graag met elkaar, het is ons kent ons", zegt Jong. Op de vraag of de kroeg zo geen omzet misloopt, antwoordt hij: "Nee, want ik verwacht niet dat ze anders nu in de kroeg hadden gezeten."

Lutjebroekers Bram en Gijs ontvingen in hetzelfde weekend zo'n 150 bezoekers op hun kermisborrel. "Je ziet dat veel mensen op onze borrel daarna naar de kroeg gaan, ook als ze uit andere dorpen komen. Aan de ene kant ben je door de borrel minder lang in het café. Maar aan de andere kant geef je in de latere uren misschien wel het meeste geld uit, omdat het je dan wat minder uitmaakt."

Verslaggever Sander Huisman ging op bezoek bij de borrels in Lutjebroek. De tekst gaat verder.