Start van hoofdcontent
nl

Schipholprobleem wordt borrelhapje: de gans vindt zijn weg naar de keuken

7 september 2025, 07.30 uur · Aangepast 09.41 uur · Door Eline Boshuizen

Ze zijn een grote last voor boeren en Schiphol én belandden tot voor kort met duizenden bij het afval: ganzen. Daar moet nu verandering in komen met nieuwe koelcellen in de provincie. Staat er binnenkort bij jou ook ganzenbitterbal, -hamburger of -shoarma op het menu? 

Schipholprobleem wordt borrelhapje: jagers blij met komst koelcellen voor afgeschoten gans - NH Nieuws

"Het is prachtig rood vlees", vertelt Wenche, die op ganzen jaagt. Ook vandaag neemt ze weer een gans mee naar huis. "Heerlijk. Mensen zeggen vaak: een wildsmaak, daar moet je van houden, maar een gans is redelijk mild."

Jagers roepen al langer dat het vlees opgegeten moet worden. "Geen antibiotica, het is gewoon een wild vrij dier geweest waar we in Nederland een overschot van hebben, dus waarom niet?", aldus Wenche. "Het is jammer dat het nu pas aan de man wordt gebracht."

In coronatijd begon Jasper Holla - zelf ook jager - met een vriend ganzen om te toveren tot worsten, shoarma en hamburgers. Als eerste in de regio, en nu wil hij het hele land veroveren.

Geen verspilling

Nieuwe koelcellen moeten een afgeschoten gans na de jacht op de juiste manier koel kunnen houden, zodat ze vanuit daar verspreid kunnen worden naar poeliers en vleesverwerkingsbedrijven. 

"We zijn schadebestrijders. Doodschieten van ganzen is natuurlijk naar, maar het moet wel gebeuren", legt Holla uit. "Je kunt er nu echt een mooi stukje eten van maken waar mensen van kunnen genieten. Dat is top", zegt Holla over de komst van de koelcellen.

Een koelcel in de buurt van Schiphol bestaat er nog niet, maar gestreefd wordt naar een dekkend netwerk.