Start van hoofdcontent
nl

Aalsmeerders eisen actie na alarmerend veiligheidsrapport rotondes: 'Kappen met die waanzin'

19 juli 2025, 12.00 uur · Aangepast 19 juli 2025, 19.32 uur · Door Celine Sulsters

'De rotondes van de Burgemeester Kasteleinweg in Aalsmeer zijn te ingewikkeld.' Voor de tweede keer is dat de conclusie van een onderzoeksbureau dat is ingehuurd om de rotondes te onderzoeken. Aalsmeerders zijn klaar met het getreuzel van de lokale politiek en eisen actie. 

Wielrenner Pim werd op de rotonde Burgemeester Kasteleinweg/Van Cleeffkade geschept door een bus - Foto: Inter Visual Studio

Sinds de aanleg van de rotondes in 2021 heeft de gemeente twintig ongelukken geregistreerd. In de praktijk ligt dat aantal hoger, omdat ongelukken waar de politie niet voor wordt gebeld, niet mee worden genomen. Het ging vooral vaak mis tussen auto's en fietsers.

Onderzoeksbureau DTV trok in 2022 een soortgelijke conclusie als in het nieuwe onderzoek. De gemeente nam toen een aantal maatregelen, maar er gebeuren nog steeds regelmatig ongelukken op de rotondes. Daarom besloot ze DTV nogmaals in te schakelen voor een onderzoek.

Verwarring en onvoorspelbaarheid

De conclusies zijn niet mals: "De onduidelijke voorrangssituatie, met name bij de combinatie van fietsoversteken en busbanen, leidt tot verwarring en onvoorspelbaarheid. De rotondes wijken in aanzienlijke mate af van een ‘reguliere’ verkeerssituatie", is te lezen. Dat zorgt vooral voor conflicten tussen gemotoriseerd verkeer en langzaam verkeer (fietsers en voetgangers). 

Monique De Haas - die naast de rotonde aan de Dorpsstraat woont - roept al jaren dat het anders moet. Als buurvrouw van de rotonde voelt zij zich soms net een hulpverlener, omdat ze het ene na het andere ongeluk ziet gebeuren.

Ze is blij dat DTV nu met aanbevelingen komt waar zij achter staat, zoals het verwijderen van de busbaan die bij vier rotondes door het midden loopt. "Ik heb vanaf het begin af aan geroepen dat de bus met het verkeer mee moet rijden. Het is een hele vreemde situatie. Mensen van buiten snappen het totaal niet. Zelfs voor buurtbewoners blijft het moeilijk."

Toch haalt Monique pas opgelucht adem als de gemeente de aanbevelingen ook echt in de praktijk brengt. "Nú moet het gebeuren. Maak er gewoon doodnormale rotondes van. Dan is het voor iedereen duidelijk. Doorpakken en stoppen met die waanzin."

"Ze weten toch al lang wat er aan de hand is"

Jan Koster - kreeg zwaar ongeluk op een van de rotondes

Jan Koster is het daar roerend mee eens. De Aalsmeerder raakt in maart zwaargewond tijdens een rondje wielrennen. Hij rijdt soms wel vijf keer per dag over de rotonde, maar wordt toch verrast door een bus. "Ik moest eerst langs twee auto's en keek die automobilisten in de ogen. Opeens denderde er een bus langs." 

Jan breekt onder andere zijn bekken, enkel, kuitbeen en voet. Ook zit hij onder de bloeduitstortingen. Er moet een traumahelikopter komen. "Ik lag in shock op straat en kon niet meer zitten", vertelt hij. 

Hij heeft nog steeds veel last van de gevolgen van het ongeluk, zowel mentaal als fysiek. Zijn revalidatie duurt nog maanden en hij kan niet werken. Hij hoopt dat de politiek de rotonde eindelijk overzichtelijker gaat maken. "Er wordt omheen gepraat. Ze weten toch al lang wat er aan de hand is. Er gaan deskundigen naar kijken en dan wéér. Als ze verstandig zijn, doen ze er iets aan."

Tekst gaat verder onder infoblok

Belangrijkste aanbevelingen DTV

Om de verkeerssituatie op de rotondes van de Burgemeester Kasteleinweg te beoordelen, heeft DTV camera's bij de rotondes geplaatst die drie dagen lang hebben gefilmd hoe het verkeer zich gedraagt tijdens drukke momenten. Zij doen de volgende aanbevelingen:

Lange termijn

  1. Laat lijnbussen met de rest van het verkeer meerijden, dus geen busbaan meer door het midden.
  2. Zorg dat de rotondes er allemaal (ongeveer) hetzelfde uit zien. "Dat ondersteunt de verwachting van weggebruikers, verkleint de kans op interpretatiefouten en bevordert de begrijpelijkheid en herkenbaarheid van de verkeerssituatie."
  3. Verhoog het snelheidsremmende karakter van de rotondes. Dit kan bijvoorbeeld door optische versmallingen aan te brengen. 
  4. Beperk het doorzicht op rotondes ter versterking van de attentiewaarde. Uit onderzoek blijkt dat automobilisten rotondes eerder als obstakel zien als de middeneilanden zo hoog zijn dat zij er niet overheen kunnen kijken. 

Korte termijn

  1. Optimaliseer de werking van de verkeerslichten. Uit het onderzoek blijkt dat het verkeerslicht soms op rood gaat terwijl er geen bus aankomt.
  2. Verduidelijk de route voor bromfietsers. Die maken nu vaak gebruik van het fietspad. 
  3. Verwijder oude markeringen volledig. Onder bepaalde weersomstandigheden is eerder verwijderde markering nog steeds te zien.

DTV doet ook nog een aantal aanbevelingen per rotonde. Het volledige onderzoeksrapport is online gedeeld.

Voorzitter van het wijkoverleg Hornmeer en veelgebruiker van de rotondes Gerard Zelen vindt het vooral pijnlijk dat er in zijn ogen niet naar de inwoners is geluisterd. Hij begrijpt wel dat het ingewikkeld is om maatregelen door te voeren. "Het is complex, omdat er vier partijen bij zijn betrokken: de gemeente, provincie, vervoerregio en busmaatschappijen." 

Het mee laten rijden van de bus met het overige verkeer ziet hij niet zitten. "De vertraging wordt dan te veel", vreest hij. Hij gelooft vooral in de aanbeveling om de rotondes meer gelijk aan elkaar te maken. "En haal alle overbodige borden weg. Maak het weer simpel."

Snelheid erin houden

Verschillende gemeenteraadsleden laten aan NH weten dat een motie wordt voorbereid. Om de snelheid er ondanks het zomerreces in te houden heeft D66 deze week al schriftelijke vragen aan het college gesteld. "Waar zit de verwachting qua tijdsduur, welke knelpunten kunnen we tegenkomen en hoe gaan we dit financieren?", vat D66-raadslid Jeffrie van der Tol samen. 

"We wisten dat het onveilig leek en dit rapport bevestigt wat we ervaren. Nu moeten we het agenderen", vindt raadslid Daniëlle Prent Bouten van Absoluut Aalsmeer. Ze is bang dat het college te lang zal blijven hangen in het lullen, waardoor het poetsen er maar niet van komt. "Het rapport ligt er. Je komt er niet mee weg dat je nu eindeloos in gesprek gaat met de provincie en vervoerder."

NH heeft verkeerswethouder Bart Kabout om een reactie gevraagd, maar deze nog niet ontvangen. Het college laat in een raadsbrief weten de resultaten van het onderzoek met de betrokken partijen te bespreken. Dat zijn de provincie, Vervoerregio Amsterdam, Connexxion en de politie.