Beveiligers op Schiphol werken deze zomer in ongekoelde glazen cabines waar de temperatuur kan oplopen tot boven de 40 graden. De gekoelde watervoorzieningen zijn verdwenen, en pauzes zijn schaars. Nu trekken ze aan de bel.
Beveiligers bieden Schiphol petitie aan rond slechte werkomstandigheden - NH Nieuws
"Als je vijf minuten in zo'n hokje zit, dan voel je op een gegeven moment gewoon de hoofdpijn omhoog trekken en dan voel je het gaan bonzen in je hoofd", vertelt beveiliger Mark Ramaakers uit Velsen-Noord.
De grote ventilatoren werken volgens hem onvoldoende en airconditioning is niet mogelijk in de glazen ruimte. "Als ik 's middags weer thuis ben, is de puf er wel uit", zegt hij.
"Zodra je de deur open doet en gaan zitten, breekt het zweet je al uit", vertelt Richard Huisman uit Purmerend, die nu bijna zes jaar als beveiliger werkt op Schiphol. "Als je heel goed kijkt, zie je de salamanders omhoog kruipen. Zo warm is het", zegt hij. "Het lijkt wel een terrarium."
Geen luxe, maar noodzaak
Woensdag overhandigden de beveiligers daarom een petitie met 1351 handtekeningen aan Philip van Noort, directeur Beveiliging op Schiphol. "Een kwart van de beveiligers ondertekende de petitie. Dat geeft wel aan hoe groot het probleem is", zegt Karabulut. "Het is alsof ze werken in broeikas. Drinkwater is geen luxe maar noodzaak. Het is niet alsof er wordt gevraagd om champagne."
Van Noort wilde niet op camera bij NH reageren, maar sprak de beveiligers toe. "Ik neem dit natuurlijk heel serieus, ik zal dit samen met jullie werkgevers gaan bespreken. Ik hoop dat we snel tot een oplossing komen waar jullie ook blij van worden. "
Watertaps opeens verdwenen
In 2022 voerden de beveiligers al actie vanwege de hoge werkdruk door de arbeidstekorten. Schiphol beloofde beterschap, nam daarna veel nieuwe beveiligers aan, zorgde voor betere arbeidsvoorwaarden en creëerde rustruimtes met koffie en thee én gekoeld drinkwater.
Maar die watertaps werden volgens de beveiligers begin van deze zomer weggehaald. Waarom precies is onduidelijk. Schiphol wijst naar de beveiligingsbedrijven zelf, maar de beveiligingsbedrijven willen niet reageren of waren niet bereikbaar voor commentaar.
"De situatie is gewoon nijpend", zegt Jolanda de Rooij. "Er wordt gewoon gezegd: ga maar naar de kraan. Terwijl we heel weinig pauzes hebben. En dan vraag je netjes om flessen zodat we gewoon kunnen pakken, maar daar wordt gewoon nee op gezegd. Dat is gewoon schandalig."
Nieuwe contracten
Schiphol maakte begin deze maand bekend met drie beveiligingsbedrijven verder te willen gaan in plaats van vijf om júíst de kwaliteit te verbeteren, maar de beveiligers trekken dat in twijfel.
"Veel beveiligers maken zich grote zorgen en het gevoel is dat Schiphol toch voor de goedkoopste bedrijven is gegaan. Dat kunnen we niet hard maken, maar de zorgen zijn wel degelijk daar", zegt vakbondsbestuurder Serda Karabulut van FNV.
Een partij heeft inmiddels bezwaar ingediend tegen de aanbesteding.