HILVERSUM - Een diep gemis, vijftien Hilversumse slachtoffers en een monument dat nog altijd mensen samenbrengt. Ook dit jaar wordt de ramp met vlucht MH17 herdacht, al gebeurt dat niet langer via een officiële bijeenkomst van de gemeente.
De jaarlijkse herdenking op 17 juli bij het MH17-monument in het Dudokpark is sinds vorig jaar geschrapt van de gemeentelijke kalender. Net als de landelijke stichting achter het nationale monument in Vijfhuizen, kiest Hilversum ervoor om nog slechts eens per vijf jaar een officiële herdenking te organiseren. In 2029 staat de eerstvolgende herdenking gepland.
Dat besluit betekent echter niet dat het moment ongemerkt voorbijgaat. De vliegramp liet diepe sporen na: wereldwijd vielen er 298 doden, waaronder vijftien Hilversummers. Het verdriet is voor nabestaanden nog elke dag voelbaar.
Kleinschalige bijeenkomst
Om het verlies toch gezamenlijk te kunnen herdenken, organiseren drie Hilversummers op eigen initiatief een korte bijeenkomst bij het MH17-monument in het Dudokpark. Oud-burgemeester Pieter Broertjes, pastoor Jules Dresmé en mevrouw Flos Wisse Smit nodigen belangstellenden uit om op donderdag 17 juli om 10.30 uur samen stil te staan bij de ramp. Vragen over deze herdenking kunnen per mail worden gesteld via [email protected].
Zonnebloemen voor MH17
De zonnebloem blijft hét beeld van de MH17-herdenking. Ook dit jaar plaatst de gemeente Hilversum rond 17 juli op verschillende toegangswegen en rotondes schalen met zonnebloemen. De bloemen zijn onder andere te vinden bij het Gooilandplein, de Utrechtseweg, Vreelandseweg en station Hilversum.
Op de herdenkingsdag zelf verschijnen ook bloemen bij het monument in het Dudokpark. Inwoners worden aangemoedigd dit eerbetoon te volgen. De zonnebloem is inmiddels onlosmakelijk verbonden met de slachtoffers van de ramp.
QR-code scannen
Sinds 14 juli kunnen bezoekers via een QR-code bij het monument in Hilversum meer te weten komen over de achtergrond van de bronzen zonnebloemen. De digitale informatie vertelt het verhaal achter het kunstwerk, de totstandkoming ervan en de symboliek die het draagt.