Op het stadhuis van Enkhuizen is een uniek schilderij onthuld over de aankomst van Willem van Oranje in de Haringstad, in oktober 1572. Het werk werd enkele maanden geleden ontdekt, en via een veiling aangekocht. Door de verbouwing van het Westfries Museum hangt het kunstwerk de komende jaren in de expositiehal van het stadhuis in Enkhuizen.
Het doek laat de komst van Willem van Oranje zien op 20 oktober 1572. De 'vader des vaderlands' bracht een bezoek aan Enkhuizen vanwege hun grote rol in de opstand tegen de Spanjaarden, een half jaar eerder. Oud-museumdirecteur Ad Geerdink van het Westfries Museum spreekt van een 'finest hour' voor de inwoners van de stad.
"Hoe mooi en bijzonder is het dat we 353 jaar later een tot nu toe onbekende, tastbare herinnering aan dat 'finest hour' kunnen presenteren", vertelde Geerdink bij de onthulling. "In de vorm van dit schilderij van Hendrik Jacobus Scholten."
Tekst gaat verder.
Komende twee jaar te zien in stadhuis
De aankoop van het schilderij begon volgens voorzitter Klaas Koeman van Oud Enkhuizen met een mailtje van kunsthistoricus John Brozius. "Op zijn vraag of dit wat voor ons was hebben we volmondig 'Ja' geantwoord", lichtte Koeman toe in zijn toespraak. Met eigen geld uit het Blaauwhulck fonds en steun vanuit onder meer het Ondernemersfonds Enkhuizen kon het werk via een veiling worden aangekocht.
Het Westfries Museum in Hoorn is officieel eigenaar. "De verwerving is om verschillende redenen zeer waardevol", aldus oud-museumdirecteur Ad Geerdink. "Van het historische bezoek zijn geen afbeeldingen uit de tijd zelf bewaard gebleven. We kenden het tot voor kort alleen met een grove toets geschilderd negentiende-eeuws schilderij dat zich in de collectie van het Amsterdams Museum bevindt en een wel vaker afgebeelde staalgravure in de collectie van het Rijksmuseum."
Vanwege de grootscheepse verbouwing van het Westfries Museum hangt het werk nu in het stadhuis van Enkhuizen. Dit geldt in ieder geval voor de komende twee jaar, waarna het een plek krijgt in de themapresentatie over de Opstand in het vernieuwde museum. "Want het boeiende en rijke verhaal over de meest enerverende periode uit de West-Friese geschiedenis die nog op zoveel plekken tastbaar aanwezig is, verdient een plek waar die in de volle breedte gepresenteerd wordt", zegt Geerdink.
Bekijk hier een reportage van de onthulling, gemaakt door fotograaf Peter Goedhart.