De overlast die Uithoornaars al jarenlang ervaren van de bewoners van de illegaal bewoonde bootjes op de Amstel loopt de laatste tijd de spuigaten uit. De gemeente is nu ook doordrongen van de ernst en kondigt maatregelen aan.
Komt gemeente Uithoorn nu wel in actie tegen illegale bootjes in Amstel - NH Nieuws
Van geluidsoverlast tot drugsoverlast en van wildplassen tot loslopende honden. Al jaren melden inwoners van Uithoorn, de Kwakel én de Zuid-Hollandse plaats Vrouwenakker wangedrag van de bewoners van de bootjes in de Amstel - veelal arbeidsmigranten - bij de gemeente en politie. Toch hadden ze lange tijd niet het gevoel dat er iets aan werd gedaan.
Tot afgelopen dinsdag, toen bewoners welkom waren op bewonersbijeenkomst op het gemeentehuis van Uithoorn. "Helaas is de situatie recent verder geëscaleerd, met meldingen van (pogingen tot) inbraak en overlast bij zowel vaste ligplaatsen als passanten", licht de gemeente in die uitnodiging toe.
Twintig bootjes, dertig klagers
De frustratie is groot, net als verlangen naar oplossingen, zo blijkt tijdens de bijeenkomst waar zeventig à tachtig belangstellenden op af kwamen. Als de wijkagent vraagt wie er de afgelopen tijd meldingen over de bootbewoners heeft gedaan bij politie, gaan dertig vingers de lucht in. In totaal gaat het om zo'n twintig bootjes.
Een van de aanwezigen vertelt hoe een bootbewoner zonder toestemming aanmeerde bij haar privésteiger. Als ze klaagt bij de provincie, waar ze betaalt voor haar ligplaats, krijgt ze te horen dat het drie maanden zou duren voordat de illegale boot verwijderd kon worden.
“Waarom kan dat niet onmiddellijk?", vraagt ze zichtbaar gefrustreerd. "Ze horen daar gewoon niet te liggen." Volgens haar valt de overlast van de illegalebootjeskolonie, zoals dorpelingen het noemen, overdag wel mee. 's Avonds is een ander verhaal. "Dan begint de overlast pas echt.”
"Ik heb mij spullen anders teruggehaald, omdat ik een grote bek heb"
Een andere inwoner vertelt dat ze werd bekogeld met stenen terwijl ze met haar hond liep: “Iemand was duidelijk onder invloed van drugs. Dan zie je daar vier loslopende honden… Ik voelde me onveilig."
"Mijn boot is leeggestolen", foetert een man. "Ik heb het teruggehaald, maar dat komt omdat ik een grote bek heb."
Aanvaring met buurtbewoners
Een bootbewoner vertelt aan NH dat hij inderdaad een aanvaring heeft gehad met buurtbewoners. De Poolse arbeidsmigrant kan niet voor de andere bootbewoners spreken, maar beweert zelf schone handen te hebben.
"Ik heb niets gestolen, maar ik ben wel aangevallen door meerdere mensen uit het dorp", zegt hij terwijl hij zijn opgezwollen voet laat zien. "En mijn boot is vernield."
Niet alleen de overlast, ook de afwachtende houding van de autoriteiten frustreert de aanwezigen in het gemeentehuis. “We melden, we schrijven brieven, maar ondertussen verandert er niks,” klinkt het in de zaal. De ene instantie verwijst naar de andere, terwijl de overlast blijft, klagen de aanwezigen.
Locoburgemeester José de Robles erkent dat de overlast een groot probleem is. "Daarom hebben we deze bijeenkomst georganiseerd", spreekt hij de aanwezigen toe. "Maar ik moet jullie iets teleurstellen, want ik kan dit niet in één keer oplossen", aldus De Robles, "maar we gaan samen met onze partners – politie en handhaving – aan de slag om dit op te lossen."
Volgens betrokken Uithoornaar Maarten van Setten van der Meer maakt de locatie het extra complex probleem. "Er zijn drie partijen in dit verhaal die meespelen, dat zijn de gemeente (omdat het op hun grondgebied is, red.), de provincie (omdat die de Amstel beheert, red.) en de politie voor de strafbare feiten die gepleegd worden."
Gebiedsverboden
De gemeente bereidt momenteel een pakket maatregelen voor om de overlast te beteugelen. "Wat we op korte termijn al kunnen doen, is het instellen van gebiedsverboden", zegt de wethouder voor de camera van NH. Ook wordt de handhaving aangescherpt. Politie en handhaving zijn ook aanwezig en opperen een alcoholverbod in te voeren.
"Het betreft een moeilijk vraagstuk waarbij de gemeente en de politie samen optrekken", reageert een woordvoerder op vragen van NH. "Daarbij is de gemeente altijd de beslissende factor in zaken rondom illegale bewoning of bijvoorbeeld wanneer een woning gesloten moet worden. De politie is een uitvoerende macht hierin."
De aanwezigen in het gemeentehuis willen vooral weten: wordt er nu écht actie ondernomen?" “Ik voel me minder veilig dan vroeger”, zegt een bewoner. Een ander noemt het 'een onaangenaam gevoel'. "Zeker als de drugsdealers aan het water zitten waar kinderen aan het zwemmen zijn. Ze zien elke beweging die je maakt. Het is heel lastig."
Gesprekken met bootbewoners
Stichting De Regenboog uit Amsterdam gaat nog deze week met bewoners van de boten in gesprek. Professionals gaan in hun eigen taal met de mensen in gesprek om te kijken welke ondersteuning zij nodig hebben. Wie daar niet aan meewerkt, kan een bezoekje van handhavers verwachten, besluit een woordvoerder van gemeente.