Start van hoofdcontent
nl

Schiphol eist verwijdering verblindend zonnepark: miljoenenclaim dreigt

2 juli 2025, 19.37 uur · Door Thijs-Jan van Aalst

Schiphol en KLM hebben vandaag bij de rechtbank in Haarlem de oorlog verklaard aan zonnepark De Groene Energie Corridor (DGEC). De zonnepanelen van het park zouden landende piloten verblinden. De luchthaven en KLM willen de eigenaren daarom dwingen het park in ieder geval tijdelijk te ontmantelen. 

Zonnepark De Groene Energie Corridor, onder aanvliegroute Polderbaan en langs A9 - Foto: ANP/Marcel Antonisse

Het zonnepark dat is aangelegd op schootsafstand van de Polderbaan zorgt al maanden voor meldingen van piloten die zeggen verblind te worden. Daarom sloot Schiphol eerder dit jaar de Polderbaan al bij zonnig weer. Na een aantal weken was dat niet meer nodig, maar vanaf eind augustus is de zon weer dusdanig gedraaid dat zowel bij landingen op de Polderbaan als de Zwanenburgbaan problemen kunnen ontstaan.

Daarom wilde Schiphol in een kort geding vandaag afdwingen dat er iets gedaan wordt aan de bijna 230.000 schitterende panelen. De voorkeursoplossing: het (tijdelijk) demonteren van het zonnepark. Dat zou in totaal meer dan tien miljoen euro kosten, maar Schiphol schat de mogelijke schade door gesloten start- en landingsbanen op 'tientallen tot honderden miljoenen'.

"Wilt u aan boord zitten van een vliegtuig met een blinde piloot?"

KLM-advocaat tegen de rechter in Haarlem

Want dat het nodig is om de landingsbanen bij zonnig weer te sluiten, daar twijfelt Schiphol niet aan. Een KLM-piloot die anoniem wil blijven legde tijdens de zitting uit wat hem vorig jaar herfst overkwam. "Ik had een hand voor mijn ogen en een hand aan het stuur. Mijn co-piloot moest ook zijn ogen bedekken, dus die hield de gashendel voor me vast. Als je dan ineens een doorstart moet maken is dat levensgevaarlijk."

"Qua intensiteit gaat het op z'n ergst om zonkracht, alleen komt het licht dan van een veel groter oppervlak af. En het schuift over de verschillende velden van het zonnepark heen, dus je wordt seconden lang verblindt." Een advocaat van KLM richtte zich daarna rechtstreeks tot de rechter. "Wilt u aan boord zitten van een vliegtuig met een blinde piloot?"

Tekst gaat verder onder de foto.

De eerste schittering van het zonnepark, vanuit de cockpit, met daarachter de landingsbaan - Foto: Aangeleverd

De advocaten van DGEC waren het volledig met Schiphol eens, omdat ook DGEC vindt dat de veiligheid van de luchtvaart voorop staat. "Het gaat alleen nog om het bonnetje", vertelde de advocaat van DGEC. Want wie gaat die miljoenen aan demontagekosten betalen, en de misgelopen inkomsten van het zonnepark?

De boodschap van DGEC was duidelijk: afbreken mag, ook het hele complex, zolang zij daar niet financieel de dupe van worden. Want volgens hen zijn alle vergunningen en regels goed gevolgd, is er genoeg overleg geweest met de gemeente en Schiphol, en kunnen er ook nog andere maatregelen worden genomen, "zoals het gebruik van zonnebrillen en -kleppen door piloten".

Schadeloos of failliet

Daarom willen de eigenaren van het zonnepark schadeloos worden gesteld. Dat zou erop neerkomen dat Schiphol niet alleen geld moet neerleggen voor de demontage van het park, maar ook dat alle misgelopen inkomsten van DGEC vergoed moeten worden. Om wat voor bedrag dat precies gaat, is niet algemeen bekend, maar het park van 100 hectare zou 25 jaar lang energie gaan opwekken.

"Als DGEC simpelweg de opdracht krijgt om te demonteren en zelf de kosten te dragen, dan gaan ze failliet", vertelt hun advocaat. Maar faillissement of niet, Schiphol blijft erbij dat het bedrijf zelf beter zorgvuldiger had moeten onderzoeken of de zonnepanelen mogelijk te spiegelend zouden zijn.

Zelfs een verzoenend voorstel van de rechter om tussentijds iets te regelen, waarbij Schiphol bijvoorbeeld geld voorschiet om in ieder geval een mogelijke crisis vanaf augustus af te wenden, strandde na onderling overleg. De uitspraak van het kort geding staat gepland voor 16 juli.

Met deze lamp wilde Schiphol in de rechtbank laten zien hoe erg de schittering zou zijn - Foto: NH Media