Het grondpersoneel van KLM legt volgende week woensdag het werk neer, maakten vakbonden FNV en CNV vanmorgen bekend. De staking duurt acht uur, van 14.00 uur tot 22.00 uur. Walter van der Vlies, die al 37 jaar op Schiphol werkt, is verontwaardigd: "We hebben het gevoel dat we er niet toe doen. Het wordt tijd dat ze ons werk gaan waarderen."
Op zijn 19e begon Walter van der Vlies, als platformmedewerker, inmiddels is hij teamleider. Het werk vindt hij prachtig, maar de scheve verhoudingen binnen het bedrijf zijn volgens hem momenteel een wrange werkelijkheid.
Bij de koffieautomaat is de staking het gesprek van de dag, vertelt hij. "Het leeft enorm onder het personeel. We voelen ons derderangsmedewerkers en hebben het gevoel dat we er niet toe doen", zegt hij. "Natuurlijk ben je beleefd naar piloten en directeuren die meer verdienen, maar onderhuids speelt dat zeker. En dat gevoel moet verdwijnen. We gunnen iedereen het beste. Maar als het dáár regent, moet het bij ons minimaal miezeren."
Kort geding
Vorige week verbood de rechter in Haarlem nog een 24 uursstaking van het grondpersoneel. De rechter oordeelde dat de staking te ingrijpend is door alle mogelijke veiligheidsproblemen die op Schiphol kunnen ontstaan. De vakbonden gaven toen al aan dat dit niet betekende dat hun acties hiermee zouden stoppen.
"We zijn teleurgesteld dat CNV en FNV aankondigen volgende week woensdag te gaan staken", reageert KLM. "Terwijl we de vakbonden afgelopen vrijdag hebben laten weten de nullijn los te laten en met een loonbod te komen dat we vandaag bespreken", laat een woordvoerder weten. KLM overweegt naar de rechter te gaan om de staking te verbieden.
'Slecht behandeld'
Daar is bestuurder John van Dorland van de vakbond FNV Luchtvaart het niet mee eens. "KLM is niet over de brug gekomen, ze blijven vaag over het loonbod. We hebben aangegeven wat we nodig hebben om weer aan tafel te gaan, maar KLM is niet bereid om in te gaan op onze minimumeisen.
"Als ze niet willen luisteren dan moeten ze maar voelen. Het is simpel, zonder grondpersoneel gaat er geen vliegtuig de lucht in."
"Aan het eind van de maand willen we de rekeningen kunnen betalen"
"We vragen helemaal niet zo heel veel van KLM, behalve koopkrachtbehoud", zegt Walter de Vries. "Aan het eind van de maand willen we de rekeningen kunnen betalen. We moeten de boodschappen kunnen doen. We zien dat er op andere plekken in het bedrijf loonsverhogingen wél mogelijk zijn, en daar raken mensen boos om."
Onder de actievoerders zijn veel platformmedewerkers en bagagemedewerkers, maar ook vliegtuigtechnici en mensen van de cargo-afdeling. De vakbonden voeren al langer actie vanwege de ongelijke behandeling van personeel binnen KLM.