BLARICUM – De Hoop in Blaricum is opnieuw uitgeroepen tot beste ijssalon van het Jaar, meldt vakblad IJs vandaag. De roze ijssalon aan de Huizerweg staat al jaren bekend om haar lange rijen en ambachtelijk ijs.
De prijs werd persoonlijk uitgereikt door Edwin van Es, voorzitter van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ). Daarmee liet De Hoop alle andere finalisten achter zich in de landelijke competitie. “Een ijssalon zoals in een kinderdroom", aldus de jury, die vooral de kwaliteit, gastvrijheid en uitstraling roemde.
Trots en opluchting
Voor eigenaar Caroline Kooij kwam het moment van bekendmaking met spanning. “Superfantastisch", zegt ze blij. "Heel, heel, heel fijn. Maar ook heel erg opgelucht, want je weet het echt niet. Er zijn er vijf genomineerd en wij waren er één van. Je weet het pas echt als de envelop opengaat.”
Het winnen is voor Kooij geen nieuw gevoel. “Voor mij is het de derde keer dat we met De Hoop beste van het jaar worden. Maar voor mijn team is het natuurlijk wel echt heel leuk om dit een keer te winnen.”
Groots uitpakken zit er nog niet in. “De winkel is gewoon open en wij zijn met vier fulltime medewerkers, dus het moet gewoon draaien. We hebben vanmiddag even een drankje gedaan en vanavond hebben wij een kleine spoedborrel.”
Teamwork
Kooij, SVH Meesterijsbereider - de hoogste titel in haar vakgebied - betrok dit jaar voor het eerst ook haar team bij de landelijke vakwedstrijden. Medewerkers Ingeborg en Tom deden mee aan zowel de Gouden IJsspatel als de Gouden IJscreatie. De inzet en het enthousiasme van het hele team bleven niet onopgemerkt en speelden volgens de jury een belangrijke rol in de eindscore.
Ze moedigt andere ijszaken aan om ook mee te doen aan de wedstrijd voor beste ijssalon van Nederland. "Naast dat het enorm leuk is, leer je er ook ontzettend veel van", aldus Kooij.
Vier generaties ijs
IJssalon De Hoop is een echt familiebedrijf en bestaat al meer dan een eeuw. In 1898 opende overgrootopa Lammert Kooij de zuivelfabriek Stoomzuivelfabriek Melkinrichting De Hoop. In 1951 nam opa Piet Kooij het over en begon hij met het scheppen van ijs.
Zoon Peter volgde in 1968. Aan de voordeur verkocht hij 14 smaken ijs, aan de zijdeur boter, kaas en eieren. De winkel heette toen nog Zuivelhuis de Hoop. In 1978 veranderde dat in IJsbar De Hoop en sinds 1996 draagt de zaak de naam IJssalon De Hoop.
Sinds 2006 staat Caroline Kooij aan het roer als vierde generatie. Onder haar leiding groeide De Hoop uit tot een van de bekendste ijssalons van Nederland, met prijzen, erkenning en rijen tot om de hoek.