Start van hoofdcontent
nl

Provincie aarzelt over uitbreiding wijngaard Zonnestraal: is de natuur er mee gediend?

24 juni 2025, 12.00 uur · Aangepast 12.15 uur
Door NH Gooi · Foto: Wijngaard Zonnestraal in Hilversum wil fors uitbreiden

HILVERSUM – De goedlopende wijngaard op Landgoed Zonnestraal in Hilversum heeft ambitieuze uitbreidingsplannen. Eigenaar Rob Mathijssen en vinoloog Annemarie van der Hoek lieten hun oog vallen op landbouwgrond grenzend aan de wijngaard. De provincie Noord-Holland zag aanvankelijk meer in de aanleg van een natuurgebied, maar ging overstag vanwege de biodiversiteit die de wijnvelden kenmerken.
De wijngaard werd in 2013 aangeplant op de Enggronden in Landgoed Zonnestraal. Het landgoed is bezig met herontwikkeling waarbij duurzaamheid en toekomstbestendigheid centraal staan. De uitbreiding van de wijngaard past in de plannen, maar riep bij de provincie vragen op. Er was volgens Noord-Holland vooral behoefte aan nieuwe natuur op het Hilversumse landgoed. 
Volgens de initiatiefnemers is de biodiversiteit op de wijngaard groot genoeg om van een natuurlijke omgeving te kunnen spreken. “Onder de wijnranken groeien meer dan 23 soorten gras en planten,” zegt Mathijssen. De provincie reageerde verrast op zijn uitleg en sluit een combinatie van wijnvelden en natuurgebied inmiddels niet meer uit.
Om de uitbreiding te financieren, verkoopt de wijngaard certificaten. De certificaathouders worden mede-eigenaar van het bedrijf. De opbrengst is nodig voor  de aanleg van de nieuwe wijngaard en uitbreiding van het bedrijf. 

Aanplanten

Voordat de eerste druivenstokken geplant kunnen worden, moet er bodemonderzoek plaatsvinden. “We verwachten daar weinig verrassingen,” zegt Mathijssen. “De boer die er nu nog gewassen op verbouwd, werkt volledig biologisch.” 
In maart 2026 hopen de initiatiefnemers te starten met het bewerken van de bodem. “Eerst moeten we een grondverbeteraar planten, na een jaar ploegen we grond om en kan het aanplanten van de druivenranken beginnen. De eerste oogst verwachten we rond 2031."
De nieuwe wijngaard wordt deels ingericht om machinaal te kunnen werken. “Met alleen vrijwilligers redden we het niet meer op die schaal,” aldus Mathijssen. Toch blijven vrijwilligers onmisbaar, vooral tijdens de druivenpluk. De wijngaard is dan ook voortdurend op zoek naar helpende handen.

Foodhangaar

Behalve de uitbreiding is er een plan voor een ‘foodhangaar’, een verkooppunt op het terrein waar alle producten afkomstig van het landgoed te koop zijn. “Denk aan onze wijn, maar ook aan groenten van verderop. En je kunt er straks ook wat eten en drinken,” zegt Van der Hoek. “Met vrienden een flesje wijn drinken op een stukje Toscane in Hilversum,” vult Mathijssen aan.
De plannen liggen nu bij de provincie. Pas na provinciale goedkeuring kan de gemeente Hilversum zich over het project buigen. De wijngaard rekent erop dat dat eind dit jaar gelukt moet zijn.