Start van hoofdcontent
nl

Voorstel van tafel: wel of geen voorrang op drukste weg verdeelt Eemnes

26 mei 2025, 16.42 uur · Door Ingmar Meijer

De vraag of verkeer op de drukste weg van Eemnes voorrang moet krijgen als de straat binnenkort opnieuw wordt ingericht, zorgt voor flinke verdeeldheid in de gemeente. De bewoners van deze Laarderweg, de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland (VVN) én de gemeenteraad willen dat het verkeer van rechts voorrang houdt. De burgemeester en wethouders denken daar anders over, maar moeten nu toch gaan sleutelen aan het plan. 

Foto: NH Media

De Laarderweg moet veiliger worden, met name voor fietsers en voetgangers. Dat is het voornaamste doel van het plan met de drukke weg, waar dagelijks zo'n zesduizend auto's gebruik van maken. 

De discussie loopt inmiddels een kleine twee jaar. In eerste instantie wilde de gemeente de Laarderweg alleen een beetje opknappen. Denk daarbij aan een nieuwe laag asfalt en het verbeteren van de parkeerplaatsen en stoepen. Maar omwonenden deden er een schepje bovenop: ze wilden dat de gemeente de weg opnieuw zou inrichten.

Natuurlijke snelheidsremmers

Het plan lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Het grootste euvel in het plan dat nu op tafel ligt, is het wijzigen van de voorrang. 

Nu moet het verkeer op de Laarderweg stoppen voor weggebruikers die uit de zijstraten komen. Dat willen bewoners, de Fietsersbond, VVN en het overgrote deel van de Eemnesser politieke partijen behouden. Dat zijn 'natuurlijke snelheidsremmers' in hun lezing. 

Maar de burgemeester en wethouders denken daar anders over: volgens hen moet - op basis van een studie van verkeersdeskundigen - juist het verkeer op de Laarderweg voorrang krijgen.

Als dat gebeurt, vrezen de tegenstanders dat de straat verandert in een racebaan, ondanks alle andere maatregelen die op stapel staan.

Lijnrecht tegenover elkaar

De partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. Volgens wethouder Theo Reijn valt het hele voorstel 'als een kaartenhuis in elkaar' als de voorrangssituatie niet wijzigt. Daar hebben geleerde koppen zich namelijk over gebogen. Maar omwonenden en de raad vinden juist dat deze maatregel alle andere weer meteen teniet doet, waardoor de weg juist onveiliger wordt.  

Twee weken geleden leidde de kwestie tot een lange (dik 2,5 uur vergaderen) en heftige discussie. Het is duidelijk dat de raad niet zal instemmen met dit plan, en dan vooral vanwege de voorrangsdiscussie.

Van de agenda af

Dat is dan ook de reden dat het voorstel van de raadsagenda van vanavond is gehaald. Maar de politiek wil na het lange voortraject met betrokkenheid van de omwonenden de kwestie niet op de lange baan schuiven.

Het idee is nu dat de nieuwe verkeerswethouder goed in kaart gaat brengen wat de gevolgen zijn van het behouden van de huidige voorrangsregels. Wanneer de politiek er dan weer over praat en vooral wanneer er dan een klap gegeven wordt op het plan, is nog onduidelijk.

Wethouderswissel 

Theo Reijn hoopte er met twee knallers uit te gaan. Met het woningbouwplan op het Ocrietterrein gaat dat vanavond vermoedelijk wel lukken, maar de herinrichting van de Laarderweg wordt toch een flinke dobber voor zijn opvolger Jacob Eek. Na zes jaar wethouderschap stopt de bestuurder van Dorpsbelang ermee. 

Reijn was de periode hiervoor al wethouder en zou toen na de verkiezingen van 2022 al met pensioen gaan. Maar hij liet zich toch verleiden. Dat deed hij weliswaar met de winstwaarschuwing dat hij het nog eens twee jaar zou doen. Omdat hij een aantal belangrijke en slepende dossiers wilde voorleggen aan de raad is dat wat langer geworden. 

Vanavond neemt hij tijdens zijn laatste raadsvergadering afscheid