Start van hoofdcontent
nl

Vier medewerkers Schiphol verdacht van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel

23 mei 2025, 11.54 uur · Aangepast 23 mei 2025, 19.29 uur · Door Jouri Bakker

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt vier mensen die op Schiphol werken van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel via het vliegveld. De verdenkingen zijn ontstaan tijdens een onderzoek naar een crimineel drugsnetwerk, waarvan drie leden gisteren zijn veroordeeld tot lange celstraffen. 

De hoeveelheid gevonden cocaïne op Schiphol verdubbelde bijna in een jaar tijd (archieffoto) - Foto: ANP

De vier medewerkers van Schiphol zijn in beeld gekomen bij het OM door een onderzoek naar een crimineel drugsnetwerk. Gister werden drie leden van dat netwerk, een 36-jarige Amsterdammer, een 41-jarige man uit Den Haag en 59-jarige Eindhovenaar veroordeeld. Volgens de rechtbank staat vast dat de drie plannen hadden om 2.000 kilo cocaïne via Lelystad Airport Nederland binnen te smokkelen. 

In de telefoons van de veroordeelden zijn gegevens gevonden van die 'corrupte contacten' op Schiphol. Zij zijn aangehouden en verhoord, bevestigt een woordvoerder van het OM in gesprek met NH. Het OM weet niet of de betreffende medewerkers door hun werkgevers op non-actief zijn gezet. 

Tussen de tien en twintig medewerkers aangehouden

Het OM benadrukt dat het niet per se om personeel van Schiphol zelf gaat. "Het gaat om luchthavenmedewerkers in de breedste zin van het woord, dus dat kunnen ook mensen zijn die op Schiphol-Oost werken." 

Het is niet voor het eerst dat luchthavenmedewerkers worden verdacht van betrokkenheid bij cokesmokkel. In de afgelopen twee jaar zijn voor zover bekend tussen de tien en twintig medewerkers aangehouden en veroordeeld omdat ze ze criminelen hadden geholpen. Vorig jaar werd onder andere een luchthavenmakelaar opgepakt, die namens criminelen Schiphol-personeel ronselde.

De smokkelaars kregen mot 

Die smokkelplannen waarvoor de drie mannen nu zijn veroordeeld, zijn nooit uitgevoerd. Eerder hadden de Amsterdammer en Eindhovenaar al wel 42 kilo cocaïne via Schiphol ingevoerd.

De Amsterdammer en de Hagenaar hadden 'gebruikgemaakt van corrupte contacten op de luchthaven, om zo het invoeren en uithalen van de partijen cocaïne te kunnen organiseren', schrijft het OM. 

Nadat de poging om duizenden kilo's via Lelystad te smokkelen 'door verschillende omstandigheden' was mislukt, kregen de smokkelaars mot. Drie van hen wilden investeringen niet terugbetalen aan de investeerders. Vervolgens is bij één van hen thuis in Almere een explosief tot ontploffing gebracht.

Celstraffen, vorderingen en boete

De Amsterdammer moet het langst de cel in: 6 jaar en 8 maanden. Ook moet hij het OM ruim 2,5 ton betalen. Dat geld heeft hij met de drugshandel verdiend. De Hagenaar moet 5 jaar en 2 maanden zitten, en de Eindhovenaar 5 jaar en 9 maanden. Ze moeten beide 40.000 euro betalen, maar bij de een gaat het om een boete, bij de ander om een vordering. 

Van de acht verdachten in deze zaak, zijn er nog zeven over. Een van hen is begin vorig jaar namelijk overleden. Van de vier verdachten die gisteren terecht zouden staan, zijn er drie veroordeeld. De zaak tegen de vierde is aangehouden en komt op een later moment aan bod. 

'Blijf nee zeggen'

In september vorig jaar riep de Haarlemmermeerse burgemeester Marianne Schuurmans Schiphol-personeel op het te melden als ze worden benaderd door criminelen. "Maar blijf ook nee zeggen. Ze kunnen de druk soms behoorlijk opvoeren. (...) Als je er eenmaal inzit, kom je er niet meer uit."

Hoe Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer tegen ondermijning op de luchthaven strijdt, zie je in de reportage hieronder.

Zo strijdt Haarlemmermeer tegen drugscriminaliteit op Schiphol - NH Nieuws