Een spannende en bijzonder hoge operatie voor de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) op Schiphol: dit weekend werd de radarkoepel bovenop de toren vernieuwd. De harde wind gooide zaterdag roet in het eten, waardoor de plaatsing van de nieuwe koepel op ruim 100 meter hoogte een dag werd uitgesteld.
Na spannende operatie heeft de luchtverkeerstoren op Schiphol nieuw 'hoedje' - NH Nieuws
De oude radarkoepel, de zogeheten radome, had na dertien jaar zijn beste tijd gehad. "De oude bol bestond uit meerdere lagen heel dun plastic, die verweren", legt radartechnicus Nand Maas van LVNL uit. "Het zag er niet meer uit en begon te lekken."
Maas stuurde de werkzaamheden bovenop de toren aan. "Het is niet iets wat wij iedere dag doen, en heel bijzonder om te mógen doen", vertelt hij. Naast het vervangen van de bol, werd er meteen ook een nieuwe radar geplaatst. Daarmee vangt de Luchtverkeersleiding signalen van vliegtuigen en voertuigen op die op de grond rijden. Ondanks de werkzaamheden kon het vliegverkeer gewoon door gaan.
Precisiewerk
Hoe bijzonder en leuk de klus ook is, eenvoudig is het zeker niet om de radome te vervangen met een 121 meter hoge hijskraan. "Het is echt precisiewerk. Je hebt weinig speling om de radar om de bol te laten zakken. Vandaar dat de lage windkracht zo belangrijk is", vertelt toezichthouder Dennis van der Worp van LVNL.
"Een van de uitdagingen is dat het werk van de luchtverkeersleiders gewoon door blijft gaan. Als de nieuwe radome langs de toren gaat, hebben ze in de toren dertig seconden even geen zicht op één van de banen. Dat moeten we goed communiceren."
Tweede poging
Reizigers en medewerkers op Schiphol kijken nieuwsgierig naar de ongebruikelijke drukte rondom de toren. "Ineens was die hoed van de toren af. Wel een dingetje, hè? Dat maak je niet iedere dag mee", zegt Richard uit Hoorn, die bij de storingsdienst op Schiphol werkt. Tijdens zijn werkzaamheden komt hij af en toe kijken en een fotootje maken. "Dat mooie nieuwe witte ding glimt lekker natuurlijk, dus dat gaat opvallen zo meteen."
Tekst gaat door onder de foto.
Zondagochtend slaagde het team er met een tweede poging in om de nieuwe radome te plaatsen. "Het is een bijzonder project geweest zo bovenop de toren, dat kan niet iedereen zeggen", lacht Nand Maas.
'Trots'
Voorlopig hoeven ze de toren niet meer op, de nieuwe bol moet 30 jaar mee gaan. "Blij dat het gelukt is, trots op iedereen die heeft meegewerkt en realiseer me weer eens dat ik één van de gaafste banen ter wereld heb", zegt toezichthouder Dennis van der Worp tevreden.