Het gaat financieel niet goed met KLM en daarom wil het bedrijf de salarissen van personeel twee jaar lang niet verhogen. Dat geldt ook voor directeur Marjan Rintel. Toch betekent dit niet dat de top van het bedrijf over dit jaar geen bonus krijgt.
De gestelde 'nullijn' voor de salarissen leidt tot woede bij medewerkers, vooral bij het grondpersoneel. Tom Blom is één van hen. Hij werkt als vliegtuigtanker voor KLM.
"We hebben vaker geld ingeleverd en ik heb er altijd wel begrip voor gehad", benadrukt Tom. "In 2019 hadden we als bedrijf een heel goed jaar bij KLM en toen zijn we met 300 man naar het hoofdkantoor gegaan om eindelijk eens iets terug te vragen. Ook toen kregen we niets."
Nu is hij er klaar mee: "We willen niets meer inleveren."
Geen loonsverhoging voelt voor de medewerkers als geld inleveren, nu het leven zoveel duurder is geworden. Daarom voerde het grondpersoneel van KLM gisteren actie op Schiphol. Zo’n vijftig medewerkers stonden in FNV-hesjes strijdvaardig voor de ingang van Schiphol.
Naast hun FNV-hesjes brachten de medewerkers ook een grote stapel koffers met zich mee. "Want de lasten stapelen zich op. We kunnen het niet meer tillen", zegt vliegtuigtanker Tom.
"Piloten krijgen wél een financiële compensatie voor hun flexibiliteit deze zomer en de directie eigent zich 2,2 miljoen euro aan bonussen toe"
"De ongelijkheid groeit", zegt vakbondsbestuurder Jaap de Bie van FNV Luchtvaart. "Van het grondpersoneel wordt verwacht dat ze harder werken, terwijl er niets tegenover staat. En dat terwijl piloten wél een financiële compensatie krijgen voor hun flexibiliteit deze zomer en de directie zich 2,2 miljoen euro aan bonussen toe-eigent."
Een woordvoerder van KLM legt uit hoe het salaris van de top van het bedrijf uit twee delen bestaat: een vast salaris en een variabel salaris (de bonus).
Het vaste salaris zal niet stijgen, net als bij de rest van het personeel. Maar de bonus van de directieleden wordt eind dit jaar bepaald. "Wanneer duidelijk is of de doelen zijn behaald", aldus de woordvoerder. Dit blijft dus onveranderd.
Inflatie
"Dit is geen nullijn", zegt de bestuurder van FNV verontwaardigd. "Het kan niet zo zijn dat de directie zich honderdduizenden tot miljoenen euro's toe-eigent en dat het personeel op een nullijn blijft. Dat moet veranderen."
De Bie: "Het zou goed zijn als ze het personeel ook wat meer betalen. Mensen kunnen moeilijk rondkomen, ze kunnen hun boodschappen niet meer doen door de structurele inflatie".
Deze week gaat KLM weer met de vakbonden om de tafel. De vakbond eist 7% meer loon. "Het is spannend, het wordt erop of eronder", benadrukt De Bie van FNV.
"Ik begrijp best dat we in zwaar weer zitten en dat het moeilijk is", besluit Tom. "Daarom vragen we ook geen extreme loonsverhoging. We vragen alleen een compensatie vanwege de inflatie, we vragen niet iets heel raars."
Reactie van KLM: "Moeten pas op de plaats maken"
"We waarderen de betrokkenheid van onze collega's. Wij willen graag een goede cao voor onze collega's die tegelijkertijd rechtdoet aan de financiële situatie waarin KLM zich bevindt. Samen met vakbonden willen we oplossingen vinden die bijdragen aan een sterker en toekomstbestendig KLM voor ons allemaal. De salarissen zijn sinds 2019 gestegen met 25% en voor nu moeten we pas op de plaats maken."