Vanaf november geldt op Schiphol een nieuw maximum van 478.000 starts en landingen per jaar, zo staat in het vandaag gepubliceerde Luchthavenverkeersbesluit (LVB). Dat is lager dan het oude plafond, maar nog altijd 5000 vluchten meer dan de 473.000 vluchten die vorig jaar daadwerkelijk plaatsvonden. Ook het aantal nachtvluchten (tussen 23.00 uur en 7.00 uur) wordt verlaagd, van 32.000 naar 27.000.
Daarmee komt het kabinet naar eigen zeggen zowel tegemoet aan de belangen van de luchtvaartsector als aan de belangen van omwonenden.
22.000 minder (of 5.000 meer?)
In de vorige versie van het Luchthavenverkeersbesluit was het maximum vastgesteld op 500.000 vliegbewegingen per jaar. In de praktijk werd dat aantal echter niet gehaald: in 2024 vonden er 473.000 starts en landingen plaats. Hoewel het nieuwe maximum van 478.000 lager ligt dan de eerdere 500.000, zijn er vanaf november dus wel zo'n 5.000 vliegbewegingen meer toegestaan dan er vorig jaar daadwerkelijk zijn uitgevoerd.
Toch wordt volgens minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat met deze aanpassing ‘uitvoering gegeven aan de uitspraak van de rechtbank in Den Haag van 20 maart 2024 door het beperken van de geluidhinder middels het vaststellen van een volumeplafond’.
In dat vonnis oordeelde de rechtbank dat de staat meer moest doen om buren te beschermen. Voor aanklager Stichting RBV (Recht op Bescherming Vliegtuighinder) reden voor een feestje, ook omdat het vonnis volgens de advocaat betekende dat een maximum van 400.000 vluchten realistisch zou zijn. Zo ver gaat Madlener dus niet.
Eerder was al bekend dat het ministerie ernstige geluidhinder volgend jaar met 15 procent wil hebben teruggedrongen. Door op last van de Europese Commissie de vlootvernieuwing van KLM en Transavia zwaarder mee te wegen, moet er in 2028 in totaal 20 procent geluidsreductie zijn behaald.
Als er meer geluidsreductie wordt geboekt, wordt de overwaarde verdeeld tussen omwonenden en Schiphol. Met andere woorden: Schiphol mag te zijner tijd een deel van die ruimte gebruiken om ‘beheerst te groeien, en omwonenden krijgen de helft van die ruimte toebedeeld in rust'.
Vanuit Uithoorns perspectief
Mirella Visser van bewonersorganisatie PUSH uit Uithoorn vindt 478.000 vluchten per jaar niet realistisch. "Want met 473.000 vluchten, zoals vorig jaar, worden de geluidsnormen hier bij handhavingspunt 25 ook al overschreden."
"Het is het legaliseren van een gedoogde overschrijding", klaagt ze over het wettelijk vastleggen van de nieuwe limieten. Daarmee doelt ze op de instructie die het ministerie aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) geeft om - vanwege het ontbreken van een juridisch kader - niet te handhaven op geluidsoverschrijdingen, zolang er volgens vastgestelde regels (onder meer met betrekking tot naderingsroutes) wordt gevlogen.
Na een aangenomen initiatiefraadsvoorstel gaat het Uithoornse college de ILT vragen om wél te handhaven, in ieder geval voor de Aalsmeerbaan. Die baan is geen voorkeursbaan, maar vorig jaar wel veel vaker gebruikt voor starts dan voorkeursbaan Polderbaan, klaagt Visser.