Juist nu de spanningen in de wereld toenemen, willen Myriam Mater-van Hulst (93) en Hannah Yakin (92) laten zien hoe hun vader tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van honderden Joden redde. In de nieuwe NH-docu 'Ingenieur van het Verzet' beleef je het verhaal van de Amstelveense verzetsheld Jan van Hulst door de ogen van zijn dochters. "Er zijn ook goede mensen."
Documentaire over verzetsheld Jan van Hulst - NH Nieuws
Kunstenares en schrijfster Hannah woont in Jeruzalem en heeft dus nog dagelijks met oorlog te maken. Bij haar zonen herkent ze veel trekken van haar vader. "Die zetten zich in om mensen te helpen die het moeilijk hebben: Joden én Arabieren."
Ze vindt het belangrijk om het verhaal van haar vader juist nú te vertellen. "Tijdens zijn leven wilde hij absoluut niks horen over zijn heldendaden en nu, 50 jaar na zijn dood en 80 jaar na de oorlog, is het veranderd. De hele wereld is veranderd", zegt Hannah.
"Het is heel belangrijk om te bedenken dat er ook nog goede mensen zijn. Ik denk dat hij nu gezegd zou hebben: ik wil dat wel bekend maken. Wat men kán doen."
Slimme listen en ingenieuze schuilplaatsen
Myriam woont in Amsterdam en gaat regelmatig langs basisscholen om te vertellen over de slimme listen van haar vader. Met valse papieren wist hij deportaties te voorkomen. Lukte dat niet, dan bracht hij Joodse families onder in een van zijn ingenieuze schuilplaatsen.
Op 17 april werd het park bij de Amstelveense Rodenburghlaan - waar het gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde - omgedoopt tot het 'Jan van Hulstpark'.
De documentaire 'Ingenieur van het Verzet' is hierboven te bekijken en wordt vanavond om 17.40 uur ook uitgezonden op televisie bij NH. Daarna wordt de documentaire meerdere keren herhaald.