Start van hoofdcontent
nl

Fataal ongeluk op fietspad Ouderkerk aanleiding voor campagne rond regels brommobielen

2 mei 2025, 08.00 uur · Aangepast 2 mei 2025, 11.29 uur · Door Jouri Bakker

Een nieuwe campagne in Amsterdam en Amstelland moet de regels rond het gebruik van brommobielen op de openbare weg verduidelijken. Aanleiding voor de campagne is het ongeluk waarbij een meisje (12) om het leven kwam bij een aanrijding met een brommobiel, op het fietspad bij de brug Ouderkerk. 

Foto: Inter Visual Studio / Kyrlian de Bot

De woordvoerders van de gemeente Amstelveen en de provincie bevestigen desgevraagd dat het ongeluk 'de directe aanleiding' voor de campagne is. 

"Na dat ongeluk merkten we dat de verkeersregels voor bestuurders van brommobielen niet heel duidelijk waren", vertelt de Amstelveense woordvoerder. Voor de campagne hebben de hebben Amstelveen en Ouder-Amstel de handen ineengeslagen met de provincie Noord-Holland, de Vervoerregio en de politie. 

Bij het ongeluk op 26 februari schepte een brommobiel (Biro) op het fietspad van de Oranjebaan, vlak voor de brug Ouderkerk drie jonge fietsers. Zij fietsten op dat moment van dansles naar huis. Eén van de meisjes raakte zwaar gewond en overleed ter plaatse.

Campagneposter en uitlegvideo

Sinds gisteren delen de betrokken organisaties boodschappen over het gebruik van brommobielen op hun socialemediakanalen. De provincie deelt de campagneposter op Facebook, de politie heeft een video gemaakt waarin het de regels nog eens gedetailleerd uitlegt. 

Lees verder onder de campagneposter

Campagneposter gebruik brommobielen op openbare weg - Foto: NH Media

Voor gehandicaptenvoertuigen (zoals Canta's) en brommobielen gelden dus andere regels. Zo mogen gehandicaptenvoertuigen in tegenstelling tot brommobielen wél op het fietspad rijden. En voor een brommobiel heb je in tegenstelling tot een gehandicaptenvoertuig wél een rijbewijs nodig. 

Het voertuig dat de fietsers aanreed, was een brommobiel (Biro) en had dus op de rijbaan moeten rijden. Toch is die bestuurder geen uitzondering, merkt ook de provincie Noord-Holland. 

"Vooral in en rond Amsterdam rijden heel veel brommobielen rond"

Steven Greven

"Vooral in en rond Amsterdam rijden heel veel brommobielen rond", vertelt woordvoerder Steven Greven van de provincie in gesprek met NH. Geregeld belanden ze op het fietspad, terwijl dat dus niet mag. "Het wordt steeds drukker op het fietspad met elektrische fietsen, bakfietsen, dus die brommobielen kun je er niet bij hebben." 

De woordvoerder van de gemeente Amstelveen benadrukt dat de huidige uitingen nog maar het begin zijn van een bredere campagne. "We willen ook meer gaan handhaven", vertelt ze.

Wie zijn de bezitters? 

Omdat veel brommobielen woorden bestuurd door jongeren (vanaf 16 jaar) denken de partijen ook aan een gerichte socialemediacampagne. "Wie zijn precies de bezitters?", vraagt provinciewoordvoerder zich alvast hardop af. "En misschien kan de campagne ook op andere plekken in het land worden uitgerold." 

Rectificatie

In een eerdere versie van dit artikel stonden enkele feitelijke onjuistheden die zijn aangepast. De brommobiel reed die dag geen twee, maar drie fietsers aan. Het 12-jarige slachtoffer overleed ter plaatse, en niet een dag na het ongeluk.