Start van hoofdcontent
nl

Raad van State ontevreden over Schiphol-plannen kabinet, wil meer uitleg

29 april 2025, 06.00 uur · Aangepast 29 april 2025, 06.52 uur · Door Thijs-Jan van Aalst

De Raad van State adviseert het kabinet beter te onderbouwen hoe de voorgenomen krimpplannen voor Schiphol tot stand zijn gekomen. Minister Madlener (PVV) wil het maximaal aantal vluchtbewegingen terugbrengen van 500.000 naar 478.000, maar volgens de Raad wordt niet duidelijk uitgelegd hoe de minister tot dat getal is gekomen.

Foto: ANP / Ramon van Flymen

Over het verkleinen van het maximale aantal toegestane vluchten van en naar Schiphol wordt al lang onderhandeld. Ook de laatste weken was er veel over te doen. Omwonenden die overlast ervaren, vinden de krimp naar 478.000 vluchten te weinig, terwijl luchtvaartmaatschappijen met een (onsuccesvol) kort geding juist probeerden de krimp tegen te houden.

Op 8 mei maakt het kabinet bekend of de krimpplannen doorgaan, maar nu al adviseert de Raad van State om een aantal zaken in dat zogeheten Luchthavenverkeerbesluit opnieuw tegen het licht te houden. "Het ontwerpbesluit raakt aan het fundamentele recht op bescherming van het privéleven en de eigen woning. Uit de toelichting wordt niet duidelijk hoe de regering dat grondrecht heeft betrokken bij het bepalen van het maximumaantal vliegtuigbewegingen op Schiphol."

Onvoldoende uitleg over krimp

Kort gezegd vraagt de Raad, het belangrijkste wettelijke adviesorgaan van het kabinet, zich af waar het door minister Madlener beoogde getal vandaan komt. Zij vinden dat er onvoldoende wordt uitgelegd hoe de krimp gaat helpen tegen vliegtuigoverlast. Die wordt immers gemeten op basis van het totale geluidsvolume bij een serie meetpunten, niet op basis van het aantal passerende vliegtuigen.

Ook vindt de Raad dat het kabinet steken heeft laten vallen in de communicatie met de Europese Commissie. Die was eerder kritisch op de krimpplannen voor Schiphol, omdat ze niet aan de bestaande regels zouden voldoen.

"Krimp kan geen doel op zich zijn"

Luchtvaartmaatschappij KLM over de kabinetsplannen

Vliegmaatschappij KLM is ook geen fan van de krimpplannen. "Het ministerie van I&W houdt vast aan krimp en legt de kritiekpunten uit het besluit van de Europese Commissie naast zich neer. Krimp kan geen doel op zich zijn."

Terwijl veel omwonenden van de luchthaven vinden dat er veel te weinig wordt gedaan om de overlast van laag overvliegende vliegtuigen tegen te gaan, zetten de luchtvaartmaatschappijen juist vol in op stillere vliegtuigen. Dat benadrukt ook KLM, naar aanleiding van het advies van de Raad van State. "Onze inzet is schoner, stiller en zuiniger vliegen, terwijl we Nederland goed verbonden houden met de rest van de wereld. We gaan ondertussen door met onze investeringen van 7 miljard euro in nieuwe en stillere vliegtuigen."

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt meteen met het advies van de Raad van State aan de slag te gaan.