Start van hoofdcontent
nl

'Onverwacht veel' noodpaspoorten nodig op Schiphol, paspoortpiek nog lang niet voorbij

28 april 2025, 15.57 uur · Door Thijs-Jan van Aalst

De Koninklijke Marechaussee is verbaasd over het grote aantal noodpaspoorten dat ze dit jaar uit hebben moeten geven op Schiphol. Alleen al tijdens deze meivakantie zijn er tot wel duizend uitgegeven. Maar waar de Marechaussee verrast is, waarschuwt de Rijksoverheid al dat die stijging nog jaren kan duren. 

Foto: Peter Hilz

Gestreste gezinnen, sprintjes trekken naar de gate en zelfs een reis moeten cancelen. Een noodpaspoort aanvragen gaat regelmatig gepaard met flink wat paniek, en dus verwacht je dat de meeste reizigers ruim van tevoren controleren of ze er een nodig hebben. Toch stijgt het aantal aanvragen voor het document al twee jaar op rij. 

"We zijn wel enigszins verbaasd dat er ook dit jaar zoveel noodaanvragen zijn binnengekomen", vertelt een woordvoerder van de KMar. Ze hadden verwacht dit jaar juist minder vaak nooddocumenten uit te hoeven geven. "In tegenstelling tot nu zagen we het vorig jaar tijdens de paspoortpiek wel aankomen." 

"Tot en met 2028 verwachten we een stijging"

Rijksdienst voor Identiteitsgegevens

Veel mensen kunnen zich ongetwijfeld nog herinneren hoe lang de wachttijden vorig jaar waren voor een nieuw paspoort. Dat had alles te maken met de nieuwe geldigheidslengte, die in 2014 van vijf naar tien jaar ging. De eerste documenten met die nieuwe geldigheid liepen dus vorig jaar af.

Tussen de vroegere paspoorten, die uiterlijk in 2019 afliepen, en de nieuwe zat dus een gat. Die dip in paspoortaanvragen moet de komende vijf jaar worden ingehaald, legt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) uit. "Tot en met 2028 verwachten we een stijging in het aantal aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten." 

Hoe werkt een noodpaspoort?

Veel landen vereisen van reizigers dat hun paspoort nog minstens zes maanden geldig is op het moment van aankomst. Is dat niet geval, dan kunnen ze (bijvoorbeeld op Schiphol) een noodpaspoort aanvragen. Het aanvragen duurt meestal een half uur, en dat document is dan geldig voor de specifieke reis.

Daarmee ben je niet in alle gevallen uit de brand geholpen. Een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, vereisen een gewoon paspoort. Daar zit namelijk een chip in met biometrische gegevens.

Dat er dus meer aanvragen zouden zijn dan voorgaande jaren was bekend, maar toch is het aantal aanvragen van dit jaar ongekend, zegt de KMar. "In de meivakantie alleen al gaat om zo'n 900 tot 1000 noodpaspoorten, dat zijn er echt heel veel. Soms zijn het er zelfs meer dan op hetzelfde moment vorig jaar."

Ondanks de recordaantallen verwachten de RvIG en de KMar geen lange wachtrijen op Schiphol. "Vorig jaar is het goed verlopen, ook dit jaar zijn er geen incidenten geweest en met onder andere socialemediacampagnes blijven we mensen attenderen op het vernieuwen van hun paspoort."