Een haan die op klaarlichte dag in een stal wordt achtergelaten of een doos vol konijnen die 's nachts voor het hek wordt neergezet. De Uithoornse kinderboerderij De Olievaar is klaar met dierendumpingen, en werkt daarom mee aan een campagne van studente Florien Timmer (19). "Veel mensen denken niet goed na voordat ze een huisdier aanschaffen."
Florien wordt al haar hele leven omringd door huisdieren en is een groot dierenliefhebber. De schok was dan ook groot toen ze ontdekte dat er bijna dagelijks huisdieren worden gedumpt, onder meer bij kinderboerderijen. "Dat kon ik niet geloven", vertelt de Nieuwkoopse.
Als ze voor haar opleiding een campagne moet opzetten, besluit ze van de nood een deugd te maken. Om meer te weten te komen over dierendumpingen gaat ze in gesprek met kinderboerderij De Olievaar en andere experts.
Veel huisdieren in opwelling gekocht
Florien komt erachter dat dieren geregeld worden gedumpt omdat de baasjes ontdekken dat ze de zorg toch niet aankunnen of er simpelweg geen zin in hebben. "Vaak hebben ze het dier dan in een opwelling gekocht", vertelt Florien, "en zien ze geen andere uitweg."
Voorkomen is beter dan genezen, vindt Florien. En dus ontwierp ze een poster waarmee ze mensen aanspoort heel goed over de aanschaf van een huisdier na te denken.
Tekst loopt door na de afbeelding.
Die poster verspreidt ze nu onder kinderboerderijen. Behalve in Uithoorn hangt hij inmiddels ook op drie kinderboerderijen in Zuid-Holland.
"Konijnen, kippen en vogels", somt Florien de dieren op die het vaakst bij kinderboerderijen gedumpt worden.
Geregeld hanen gedumpt bij kinderboerderij
Bij De Olievaar in Uithoorn worden 'een paar keer per jaar' haantjes achtergelaten, vertelt vrijwilliger Joke Korenman. "Want die leggen geen eieren."
Omdat van gedumpte dieren niet bekend is of ze ziektes bij zich dragen, kunnen ze bijna nooit op de kinderboerderij blijven. Op haar website roept de kinderboerderij dan ook op om 'geen dieren over het hek te zetten'.
Wie dat wel doet, jaagt de kinderboerderij flink op kosten. "Gedumpte hanen brengen we bijvoorbeeld naar Akka's Ganzenparadijs in Drenthe", legt Joke uit. "Maar daar zijn we bijna een dag mee bezig."
"Hij had er geen rekening mee gehouden dat het lammetje een schaap zou worden"
Omdat dieren vaak 's nachts worden gedumpt, hoopt Joke dat de onlangs geïnstalleerde camera's een afschrikwekkende werking hebben. Toch is er ook wel eens een dier overdag op de boerderij achtergelaten. "Toen liep er ineens een haantje in de stal, terwijl dieren niet in die stal komen."
De vrijwilliger is blij dat Florien aan bewustwording rond de aanschaf van huisdieren werkt. want dat is volgens haar hard nodig. Ze herinnert zich een belletje van een man die vroeg of wij een schaap wilden adopteren. "Hij had een lammetje voor zijn dochter gekocht, maar er geen rekening mee gehouden dat het een schaap zou worden."
Wil je toch van je dier af?
Mensen die een dier willen afstaan, kunnen terecht bij (wild)opvanglocaties, als die tenminste nog plek hebben. Voor sommige dieren loopt de opvang vast, zoals vorig jaar voor schildpadden bij Reptielenopvang Zwanenburg. Omdat ook de grootste schildpaddenopvang van Nederland (in Friesland, Harkema) geen plek had, kon er ook in Zwanenburg geen roodwangschildpad meer bij.
Eerder deze week bleek dat er ook steeds meer servals worden gedumpt, zoals afgelopen week in Alkmaar. Die katachtige mag sinds 1 juli vorig jaar niet meer worden aangeschaft als huisdier, maar wie op die datum al een serval had, mag 'm houden tot het dier dood gaat.
Volgens Davine Lambert van de Dierenbescherming worden de dieren gedumpt vanwege hun 'exotische' status, maar ook omdat niet iedereen beseft dat de dieren groot kunnen worden. "Veel mensen beseffen namelijk niet dat een jonge, schattige serval uiteindelijk uitgroeit tot een wild roofdier."