Start van hoofdcontent
nl

Luchtvaartmaatschappijen moeten het zonder rechter doen in strijd tegen minder vluchten

23 april 2025, 15.30 uur · Aangepast 23 april 2025, 16.20 uur · Door Thijs-Jan van Aalst

Boze luchtvaartmaatschappijen kunnen niet bij de rechtbank aankloppen omdat ze ontevreden zijn over de voorgenomen krimp van het maximumaantal vluchten op Schiphol. Dat heeft de rechter in Haarlem vandaag bepaald. De maatschappijen moeten zich volgens de rechter melden bij de Raad van State, net zoals omwonenden van de luchthaven dat moeten doen.

Foto: Foto: Marcel Antonisse

Het kabinet besluit waarschijnlijk op 8 mei om het maximumaantal vluchten op Schiphol in een jaar te verminderen van 500.000 naar 478.000. Dat is tegen het zere been van tien luchtvaartmaatschappijen, die stellen dat de vermindering ingaat tegen internationale regels.

Om die reden stapten zij naar de rechter, in de hoop via een kort geding de krimp onwettig te laten verklaren, voordat hij goed en wel is ingevoerd. Maar vandaag heeft de voorzieningenrechter in Haarlem bepaald dat dat niet zomaar kan.

De maatschappijen, waaronder KLM, TUI en Transavia, zouden niet hebben kunnen aantonen dat de gevolgen voor hen zo schadelijk zullen zijn dat een rechter nu al moet ingrijpen. In plaats daarvan zullen ze het definitieve besluit van het kabinet moeten afwachten, waarna ze in beroep kunnen bij de Raad van State.

"De Raad van State kan daarop binnen enkele weken beslissen"

Voorzieningenrechter Haarlem

Die instantie is het belangrijkste wettelijke adviesorgaan van de rijksoverheid, en kan volgens de rechter in het geval van een beroep van de maatschappijen snel genoeg handelen. "De Raad van State kan daarop binnen enkele weken beslissen. Dat is snel genoeg om nadelige gevolgen van het besluit tot vermindering van het aantal vluchten te voorkomen."

Bovendien vindt de rechter dat het eerlijker en overzichtelijker is als de Raad van State de zaak behandelt, omdat ook omwonenden van de luchthaven via hen beroep aan kunnen tekenen, mochten zij het niet eens zijn met het besluit van het kabinet.

In een eerder kort geding bij de voorzieningenrechter, twee jaar geleden, kregen verschillende vliegtuigmaatschappen nog wel gelijk. Begin april bepaalde de rechtbank dat een voorgenomen krimp naar maximaal 460.000 vluchten per jaar niet door mocht gaan, omdat de overheid de vereiste procedure niet goed zou hebben doorlopen.

Reactie KLM op de uitspraak van de rechter

"De rechtbank heeft zich vandaag niet inhoudelijk uitgesproken en heeft de partijen doorverwezen naar de Raad van State. Met deze uitspraak is er nog geen duidelijkheid voor de sector en dat is teleurstellend. 

Het ministerie van IenW legt de kritiekpunten van de Europese Commissie naast zich neer en houdt vast aan krimp. Het ministerie moet deze punten adresseren, zo lijkt ook een recente brief van de Commissie hier te bevestigen. Daarom roepen wij het ministerie op om deze brief zo snel mogelijk openbaar te maken. 

KLM gaat ondertussen door met de maatregelen uit het sectorplan schoner, stiller, zuiniger. Zo investeren we zeven miljard euro in nieuwe stillere vliegtuigen om de geluidsdoelstellingen rondom Schiphol te behalen."