De samenstelling van de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS), die de minister adviseert over de toekomst van de luchthaven, ligt onder vuur. Critici vinden dat er te veel tegenstanders van luchtvaart in zitten, en willen dat ook voorstanders een stem krijgen.
Een krappe Kamermeerderheid wil nu ook dat de samenstelling van de raad verandert. Een motie van PVV-Kamerlid Willem Boutkan werd onlangs aangenomen, waarin hij vroeg om ook 'omwonenden werkzaam in de luchtvaart' toe te laten tot de MRS.
Op dit moment zitten er alleen bewonersvertegenwoordigers in de raad die kritisch zijn op de luchtvaart en voor forse krimp pleiten. En dat gaat nu dus mogelijk veranderen.
In deze video leggen we uit waar het nu allemaal om draait:
Strijd om Schiphol-adviesraad: komt er meer luchtvaartinvloed? - NH Nieuws
"Ik ben ook belanghebbende, ik werk ook op Schiphol", zegt Dick die met zijn vrouw Gerda in Aalsmeer woont. "En ja, wij hebben zelf ook veel overlast van Schiphol, maar toch zeggen we: laat Schiphol blijven." Ze zijn ook geen voorstander van krimp, maar vinden wel dat alle belangen goed moeten worden afgewogen.
Zijn vrouw Gerda vult aan: "We willen daarnaast ook graag op vakantie, we hebben ook profijt van de luchthaven", legt ze uit.
Wat doet de MRS?
De MRS is een belangrijke adviespartner voor de minister over de ontwikkeling van Schiphol en de impact op de leefomgeving. De raad is opgericht om de belangen van omwonenden, maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen rondom Schiphol beter te vertegenwoordigen.
Lees verder onder de foto
Of mensen met een baan op Schiphol daadwerkelijk in de adviesraad zullen komen, is nog niet duidelijk. De Maatschappelijke Raad Schiphol is in ieder geval niet blij met deze politieke bemoeizucht. Volgens voorzitter Khadija Arib heeft de luchtvaartsector zich via de politiek naar binnen gelobbyd.
En Arib is niet de enige. "Ik was echt verbijsterd", reageert Mirella Visser uit Uithoorn, die als bewonersvertegenwoordiger in de MRS zit. "Als de luchtvaart bij ons aan tafel wil zitten, willen wij ook bij hen aan tafel op het moment dat zij met het ministerie overleggen", zegt Visser.
"Het zijn conflicterende belangen"
Zij vindt dat de luchtvaartsector voldoende vertegenwoordigd is in de MRS, en dat de motie daarom niet nodig was. "Want er zijn al werknemers van de sector bij onze bewonersorganisatie aangesloten. Ook zij willen rustig kunnen slapen en leven", zegt Visser.
Volgens Visser zitten in haar bewonersclub Platform Uithoorn Schiphol Hinderbeperking (PUSH) ook piloten en stewardessen die ook veel last hebben van vliegtuigen boven het dorp.
Tijdens een bewonersbijeenkomst van PUSH eind maart reageerden aanwezigen fel op het voorstel om pro-luchtvaarders toe te laten. "Die horen toch niet thuis in de Maatschappelijke Raad?", roept iemand vanuit de zaal geïrriteerd.
Samen aan tafel
Voorheen zaten de partijen wél met elkaar aan tafel, namelijk in de Omgevingsraad Schiphol (ORS). In dat onafhankelijke overlegorgaan zaten vertegenwoordigers van het Rijk, provincies en gemeenten, van omwonenden, milieuorganisaties en ook van de luchtvaartsector.
Maar die partijen vlogen elkaar voortdurend in de haren. Daarom is besloten het overleg op te splitsen. De luchtvaartsector heeft nu apart overleg met de minister, zo ook de gemeenten en provincies.
Reactie MRS-voorzitter Khadija Arib
"Natuurlijk zijn de belangen van de luchtvaart van belang, maar de belangen van omwonenden zijn óók belangrijk”, sprak Arib, die sinds een jaar voorzitter is van de adviesraad. Tijdens de bewonersbijeenkomst kwam ze uitleg geven over de rol van de Maatschappelijke Raad Schiphol. “Het zijn conflicterende belangen. De lobby van de sector heeft nooit contact met ons gezocht, maar weet nu via de politiek toch invloed uit te oefenen. Wij gaan daarover met de minister praten en kijken hoe we daar mee zullen omgaan."
Ondernemer Casper Jansen vindt het een goede zaak dat ook voorstanders van luchtvaart mogelijk kunnen worden toegelaten tot de adviesraad. Volgens hem wordt te vaak onterecht gedacht dat omwonenden van Schiphol voorstander van krimp van de luchtvaart zijn.
Zijn taxibedrijf uit Aalsmeer is voor tachtig procent afhankelijk van Schiphol. "We moeten het wél gewoon verdienen met elkaar."
Lees verder onder de foto
Wat hem betreft is het heel simpel: "We kunnen niet alles opzij zetten om bepaalde doelen te behalen, zonder naar de economische belangen te kijken. Ik woon hier zelf ook in de buurt, ik ken de geluidsoverlast goed."
"Als Schiphol zou krimpen, zou dat rechtstreeks invloed hebben op mijn bedrijf. Mijn medewerkers zouden kans hebben om hun baan te verliezen. Je komt ook een beetje aan de bestaanszekerheid van die mensen als je die belangen niet laat vertegenwoordigen."