Waarom kreeg een zonnepark onder een aanvliegroute van Schiphol niet de minst verblindende zonnepanelen? Daar geven de eigenaren van het park nu antwoord op: ze zijn niet meer verkrijgbaar. De zonnepanelen die nu zijn gelegd, voldoen overigens wel aan de gestelde normen.
Sinds de aanleg van het 100 hectare grote park langs de A9 bij Zwanenburg eind vorig jaar klaagden 16 piloten over reflecterend zonlicht dat bij helder weer door de panelen wordt weerkaatst. Het park ligt onder de aanvliegroute van de Polderbaan.
Eerder werd al duidelijk dat de eigenaren van het park tegen het advies van de luchtvaartsector in voor 'light textured glass' met anti-reflectiecoating kozen. De Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder Federal Aviation Administration (FAA) adviseert zonnepanelen met 'deep textured glass', omdat die meer zonlicht absorberen en minder weerkaatsen.
Europese normen voor zonneparken bij vliegvelden zijn er niet. Er zijn wel andere Europese landen waar wel landelijke richtlijnen zijn opgesteld, maar in Nederland is dat dus nog niet het geval.
De grote vraag was dus: waarom zijn dan toch de 'verkeerde' panelen geplaatst? Het bestuur van de gemeente Haarlemmermeer geeft na gesprekken met onder andere eigenaar De Groene Energie Corridor (DGEC), Schiphol en vliegtuigmaatschappijen antwoord in een brief aan de gemeenteraad.
Niet meer verkrijgbaar
DGEC klopte eind 2023 bij de omgevingsdienst aan omdat zonnepanelen van deep textured glass niet meer verkrijgbaar zouden zijn op de markt. "Zij gaven aan dat de huidige generatie zonnepanelen is gemaakt van dunner glas en dat het oude type panelen met dikker glas niet meer gemaakt wordt. Hiervoor hebben ze verschillende leveranciers benaderd", staat in de brief.
Als beste alternatief is gekozen voor light textured glass met anti-reflectingcoating. Het gemeentebestuur bekijkt nu of de minder reflecterende panelen inderdaad nergens meer te krijgen zijn en of dit dan inderdaad het beste alternatief is. De panelen voldoen overigens wel aan de normen van de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA.
Er wordt verwacht dat in 1,5% tot 3,0% van alle landingen op Schiphol in de dagperiode de vlieger zal worden blootgesteld aan deze reflecties"
In de brief valt te lezen: "Rekening houdend met het effect van bewolking en het baangebruik op Schiphol, wordt verwacht dat in 1,5% tot 3,0% van alle landingen op Schiphol in de dagperiode de vlieger zal worden blootgesteld aan deze reflecties. Dit wordt in het huidige FAA-beleid niet als ontoelaatbaar gezien. Naar verwachting zal de hinder voor de vlieger vergelijkbaar zijn met die van reflecties veroorzaakt door andere reflecterende oppervlakken (zoals wateroppervlakken, gebouwen met glazen gevels en autoruiten van geparkeerde auto’s) waaraan een vlieger kan worden blootgesteld."
Van de reflectie is alleen sprake in het najaar en in de winter (vanaf medio september tot medio maart) en voornamelijk tussen 09.15 en 13.30 uur. De verwachting is dan ook, laat een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer weten, dat de overlast eind maart (voorlopig) weer verholpen zal zijn.
Schiphol vindt het onacceptabel
Desondanks neemt luchthaven Schiphol de klachten van de piloten uiterst serieus, blijkt uit de brief: "In het kader van vliegveiligheid kan dit vermoedelijk een middelgroot risico genoemd worden en zorgen voor “loss of control” door verblinding en “loss of seperation” (elkaar te dicht naderen) door uitwijkingsmanoeuvres. Schiphol ziet dit als onacceptabel."
Het ISMS (een samenwerking tussen Schiphol, KLM, EasyJet en de Luchtverkeersleiding) kondigt aan een vervolgonderzoek te gaan uitvoeren, dat in mei klaar moet zijn. Voorlopig sluit Schiphol de Polderbaan op risicomomenten.