Meer dan 900 omwonenden van Schiphol doen vandaag aangifte tegen de luchthaven vanwege mishandeling. Advocate Bénédicte Ficq gaat namens de bewoners aangifte doen in Amsterdam. De omwonenden vinden dat nachtelijke vluchten hun gezondheid aantasten.
De aangiftes richten zich niet alleen op Schiphol, maar ook op KLM en Transavia en de Nederlandse staat, als grootste aandeelhouder van Schiphol. Volgens de honderden omwonenden is de nachtelijke geluidsoverlast van vliegtuigen een vorm van mishandeling. Ze willen dan ook een verbod op die vluchten. De luchtvaartmaatschappijen zorgen volgens de bewoners voor de meeste overlast 's nachts.
Omwonenden zijn boos en wanhopig
Begin december werd bekend dat een groep omwonenden een rechtszaak wilde starten tegen Schiphol. Ze worden bijgestaan door strafrechtadvocate Bénédicte Ficq, die eerder aangifte deed tegen Tata Steel. De advocate kondigde vorig jaar al aan dat ze aangifte wilde doen tegen Schiphol. Toen waren er nog maar een paar omwonenden aangesloten, inmiddels staat de teller op 917.
"De nacht is van jou, behoort van jou te zijn en mag niet worden afgepakt door derden"
In de aangiften staat onder meer hoe vaak, waarom en hoe omwonenden last hebben van vliegtuigen die 's nachts overvliegen. "De aangiften zijn allemaal heel ingrijpend", zegt Ficq. "Schiphol beheerst het leven van sommige gezinnen die daar wonen." Vandaag gaat ze namens de bewoners aangifte doen bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam.
Volgens de advocate is er sprake van mishandeling, omdat omwonenden door de nachtelijke vluchten structureel hinder ondervinden. Michiel van Parreeren uit Burgerveen is een van hen. "Het is heel vervelend om 's nachts wakker te worden en om wakker gehouden te worden is nog een stapje erger. Daar word je boos van en wanhopig van", zei hij eerder in gesprek met NH.
Schiphol werkt aan goede leefomgeving
Een woordvoerder van Schiphol laat weten dat de aangifte de luchthaven "raakt". "Een goede leefomgeving rond de luchthaven vinden we heel belangrijk en daar werken we hard aan", zegt een woordvoerder. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft inhoudelijk nog niet gereageerd en zegt de aangifte af te wachten.
Volgens Schiphol worden er al langere tijd maatregelen genomen om geluidsoverlast te verminderen. Ook worden luchtvaartmaatschappijen "financieel sterk aangemoedigd" om stillere toestellen te gebruiken.
Het Openbaar Ministerie maakt later bekend of er een strafrechtelijk onderzoek en eventueel een rechtszaak volgt. Advocaat Ficq ziet het positief tegemoet en hoopt op vervolging. "De nacht is van jou, behoort van jou te zijn en mag niet worden afgepakt door derden."
Schiphol-verslaggever Eline Boshuizen doet verslag van het overhandigen van de aangiftes bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Later vandaag verschijnt een uitgebreide reportage bij NH.